Preşedintele american Donald Trump ameninţă că Statele Unite şi-ar putea suspenda relaţiile comerciale cu orice ţară care „face afaceri“ cu Coreea de Nord. Dar care sunt aceste ţări? Ce înţelege preşedintele american prin a „face afaceri“ nu este foarte clar. S-ar putea referi la comerţ. În co­mer­ţul mondial, Coreea de Nord nu este un jucător important, scrie Deuts­che Welle. Potrivit cifrelor pe 2015 fur­nizate de CIA World Factbook, ţara se si­tuează cu mult în a­fara topului 100 din pers­­pectiva expor­tu­rilor şi importurilor. To­tuşi, ţările cu care aceasta face comerţ sunt ju­că­tori importanţi, printre cei mai mari, de fapt.

China este de departe cel mai mare partener comercial al statului comunist. Potrivit unui studiu pe 2015 al Observatory of Economic Complexity din cadrul Massachusetts Institute of Technology, China reprezintă 83% din exporturile nord-coreene şi 85% din importurile ţării.

Dacă SUA ar suspenda orice comerţ cu China, această decizie ar avea implicaţii uriaşe asupra comerţului internaţional şi economiei mondiale. Numai Canada şi Mexicul importă mai multe bunuri din SUA decât China, în timp ce 21% din im­por­tu­rile americane provin din China.

India este al doilea mare partener comercial al Coreei de Nord, repre­zen­tând 3,1% din im­por­turi şi 3,5% din ex­por­turi. India este al nouălea cel mai mare partener co­mer­cial al SUA, astfel că o în­tre­rupere a relaţiilor co­mer­ciale dintre SUA şi In­dia ar avea de asemenea un impact major.

Vecinii asiatici ai Coreei de Nord reprezintă cea mai mare parte a restului partenerilor comerciali ai ţării, scrie ZF.

Din punct de vedere al exporturilor, Pakistanul (1,5%) şi Arabia Saudită (0,89%) conduc un grup important de destinaţii mai mici de export, în timp ce ţări africane ca Burkina Faso (1,2%) şi Zambia (0,49%) fac de asemenea comerţ cu Coreea de Nord.

Din punct de vedere al importurilor, în afară de China şi India, Coreea de Nord mai primeşte bunuri din Rusia (2,3%), Tailanda (2,1%), Filipine (1,5%) şi Mexic (1,3%).

În total, Coreea de Nord are relaţii comerciale cu peste 100 de ţări.

Coreea de Nord exportă bunuri de 2,83 miliarde de dolari şi importă de aproximativ 3,47 miliarde de dolari (cifre pe 2015). Principalele sale produse de export sunt cărbunele şi articolele vestimentare. Ţara importă o varietate largă de bunuri, de la echipamente telecom la ulei de soia.