Guvernul ungar protestează față de legea învățământului din Ucraina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul ungar a protestat insistent față de recenta lege a învățământului adoptată de parlamentul ucrainean, a anunțat miercuri secretarul de stat ungar pentru comunitățile maghiare din afara țării, Janos Arpad Potapi, transmite MTI.

Potrivit acestuia, noua lege privează minoritățile etnice din Ucraina de acces la școlarizare în limba lor maternă, ceea ce le limitează oportunitățile de a prospera în țara natală.

Legea în cauză prevede ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibilă doar în grădinițe și școli primare. Acest lucru reprezintă o „limitare fără precedent” a drepturilor celor 150.000 de etnici maghiari din Ucraina și este „total neconstituțională”, a afirmat oficialul ungar.

Acesta a mai menționat că noua lege vine în contradicție cu angajamentele anterioare ale Ucrainei de a nu limita drepturile minorității maghiare. Guvernul ungar se așteaptă ca Ucraina să reconsidere adoptarea ei și să-i modifice conținutul astfel încât drepturile minorităților etnice să nu fie afectate, se adaugă în comunicatul semnat de secretarul de stat ungar.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...