Scandal fără precedent între Ungaria și România: Maghiarii retrag sprijinul României pentru OECD

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ungaria a decis să suspende sprijinul acordat României pentru aderarea la diverse organizații internaționale, printre care și OECD, după ce a fost desființat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, urmare a unei hotărâri judecătorești. „Este un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității ungare, copiilor, familiilor și procesului de restituire în România”, spun oficialii maghiari.

Guvernul Ungariei și-a suspendat sprijinul față de aspirațiile României de a se alătura unor organizații internaționale, cum ar fi OCDE, a declarat miercuri secretarul de stat maghiar Levente Magyar.

Ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, fost convocat miercuri de MAE ungar în urma suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș, informează agenția MTI.

Agenția maghiară de presă (care nu a precizat în știre numele ambasadorului român) mai menționează că secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar față de situația în care se află respectivul liceu și a spus la o conferință de presă că acțiunea autorităților române echivalează cu „un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității ungare, copiilor, familiilor și procesului de restituire în România”.

Fundația Statusul Romano-Catolic din Transilvania a anunțat, pentru miercuri, un miting de protest în fața Instituției Prefectului — Județul Mureș, pentru convingerea Ministerului Educației să asigure funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș.

De cealaltă parte, Inspectoratul Școlar Județean Mureș susține că din punct de vedere juridic Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș nu mai există, în urma unei decizii judecătorești definitive, potrivit Agerpres.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...