Chirtoacă despre noul dosar penal: Dacă şi trebuie deschis cuiva dosar penal, atunci Parlamentului şi Guvernului

După ce CNA a anunţat astăzi că primarul de Chişinău este cercetat într-o nouă cauză penală, în care este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu, Dorin Chirtoacă a declarat că dacă şi trebuie deschis cuiva dosar penal, atunci în primul rând Parlamentului şi Guvernului.

Astfel, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dorin Chirtoacă a menţionat că încă nu a văzut acuzaţia, dar din comunicatul CNA rezultă ca ar fi executat incorect o serie de hotărâri de judecată, prin care anumite categorii de angajaţi ai statului: politişti, procurori şi judecători, trebuiau asiguraţi cu spaţiu locativ.

Obligaţia de a-i asigura cu spaţiu locativ era prevazută într-o lege votată de Parlament, dar fără să fie atribuite şi mijloace financiare în acest sens, aşa cum prevede Carta Europeană a Autonomiei Locale, precum şi legislatia naţională. Adică o lege populistă, fără acoperire financiară“, a menţionat Dorin Chirtoacă.

Potrivit lui, acei oameni şi-au luat hotărâri judecătorieşti şi puneau sechestru pe conturile Primariei, pe apartamente destinate păturilor social-vulnerabile şi blocau activitatea municipalităţii. Respectiv, singura soluţie care s-a găsit au fost aceste tranzacţii împăcare pentru ca să fie oprite procesele în judecată

Apropo, subsemnatul are nu mai ştiu câte procese administrative de la cei cu hotărâri judecătoreşti cu amenzi aplicate pentru că nu am rezolvat tuturor această problemă cu asigurarea cu spaţiu locativ. Şi în prezent sunt asemenea procese. Mi-au blocat la un moment dat şi posibilitatea de a-mi face paşaport”,a relatat primarul suspendat.

În concluzie, Dorin Chirtoacă a menţionat că dacă şi trebuie deschis cuiva dosar penal, atunci în primul rând Parlamentului şi Guvernului “pentru că au votat o lege populistă, fără acoperire financiară, dând speranţe goale oamenilor respectivi şi punând în situaţie de blocaj autorităţile locale”.

CNA a anunţat astăzi că primarul municipiului Chişinău, suspendat din funcție, este cercetat penal într-o nouă cauză penală, în care este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Ordonanţa de bănuit a fost emisă astăzi.

Potrivit materialelor cauzei penale, în perioada anilor 1998 – 2013, instanţele judecătoreşti au emis 383 de hotărâri prin care obliga Consiliul municipal Chişinău să asigure diferite persoane şi familiile acestora cu spaţiu locativ din fondul public de locuinţe municipale, conform normelor prevăzute de legislaţia locativă în vigoare la acel moment.

Primarul general al mun.Chişinău, încheind 81 de tranzacţii de împăcare şi achitând mijloace ale bugetului municipal în sumă totală de 66 730 577, 80 lei,  a cauzat administraţiei publice locale un prejudiciu în proporţii deosebit de mari.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.