Construcţia bisericii din Iargara, în centrul unui scandal de 100.000 lei. Preotul a refuzat bunurile donate, vrând bani cash

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fundaţia de caritate fondată de politicianul Renato Usatîi, care îi poartă numele, a fost acuzată de preotul Valeriu Pistriu din oraşul Iargara că, deşi la hramul localităţii de acum un an, a promis o sută de mii de lei pentru construcţia bisericii, lăcaşul nu a primit nimic. De altă parte, primarul localităţii, Eugeniu Mutaf, şi preşedintele fundaţiei, Elena Griţco, au o altă versiune. Aceştia susţin că după ce în 2015 banii oferiţi cu ocazia hramului localităţii au ajuns pe mâinile preotului, iar acesta a refuzat să ofere anumite bonuri de plată privind cheltuielile efectuate, banii primiţi la hramul localităţii din 2016 au fost expediaţi pe contul unui agent economic, iar preotul ar fi refuzat să ridice materialele de construcţie achitate.

Preşedintele Fundaţiei „Renato Usatîi”, dar şi primarul localităţii Iargara, raionul Leova, membru al „Partidului Nostru”, condus de Renato Usatîi, au organizat azi o conferinţă de presă în care au negat acuzaţiile aduse de preot prin intermediul unei publicaţii, precum că banii oferiţi ar fi un simplu „show mediatic”. Potrivit Elenei Griţco, anual, de hramul localităţii, fundaţia lui Renato Usatîi alocă satelor şi oraşelor conduse de primari ai „Partidului Nostru” câte o sută de mii de lei pentru amenajarea teritoriului. Astfel, în 2015, locuitorii au solicitat ca banii să fie transferaţi pentru construcţia bisericii din localitate.

„A fost o necesitate stringentă de zeci de ani, pentru că nu am avut o biserică. Atunci, în 2015, locuitorii au solicitat şi m-au rugat să construim ceva. Pentru mine a fost o provocare, mi-a fost greu să mobilizez lumea în jurul bisericii Am pornit de la zero, iar în acel an am reuşit foarte multe. Au fost atraşi şi agenţi economici şi am colectat circa 500.000 de lei, iar în 2016 – în jur de 400.000 mii. În total, în aceşti trei ani au fost colectaţi peste un milion de lei”, a menţionat primarul Eugeniu Mutaf prezentând imagini făcute în 2015 – doar cu un morman de pietre şi din prezent – cu o biserică construită până aproape de cupole.

Parohul bisericii, Valeriu Pistriu a acceptat donaţia, dar la finele anului nu a putut oferi Fundaţiei vreo explicaţie privind utilizarea acestora. Astfel, la hramul din 8 noiembrie 2016, Fundaţia „Renato Usatîi” a oferit o altă donaţie de o sută de mii de lei „pentru amenajarea localităţii”. Dar şi de această dată, localnicii au decis ca binefacerea să meargă pentru construcţia lăcaşului sfânt. Astfel, petnru a evita situaţia din 2015, banii au fost trimişi pe contul unui agent economic specializat în comercializarea materialelor de construcţie, iar parohul urma să ridice bunurile de care avea nevoie pentru construcţia bisericii. Acesta însă a refuzat să ridice materialele de construcţii.

„Scopul preotului a fost ca banii să fie transferaţi pe contul bisericii, ca nimeni să nu ştie cum au fost cheltuiţi”, consideră Elena Griţco, potrivit căreia, după ce preotul Valeriu a refuzat să semneze contractul privind ridicarea materialelor de construcţie, acesta a fost anulat, iar banii urmează să ajungă pe contul primăriei pentru a fi valorificaţi.

„Vom utiliza aceşti bani pentru iluminatul stradal, inclusiv strada care trece pe lângă biserică”, a menţionat primarul localităţii, menţionând că îşi doreşte ca în timpul mandatului său de patru ani, cel puţin 80% din localitate să fie iluminată. În acest scop, şi în acest an, potrivit Elenei Griţco, Fundaţia „Renato Usatîi” va veni de hramul localităţii cu o contribuţie de o sută de mii de lei pentru iluminatul stradal.

„Nu trebuie să sufere locuitorii oraşului Iargara din cauza preotului. Şi în acest an, vom păstra tradiţia noastră, iar la 8 noiembrie 2017 vom acorda localităţii un ajutor financiar de o sută de mii de lei pentru amenajarea iluminatului stradal”, a conchis Elena Griţco, solicitând celor care au scris ieri informaţii defăimătoare la adresa Fundaţiei, să le dezmintă. În caz contrar, Fundaţia îşi rezervă dreptul de a ataca în instanţă instituţiile de presă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...