Tinerii PAS cer abrogarea hotărârii care obligă absolvenții la buget să lucreze 3 ani la locul de repartizare

Tinerii PAS cer abrogarea hotărârii Guvernului care obligă absolvenții la buget să lucreze 3 ani la în unitățile unde vor fi repartizați după absolvire.Tinerii consideră această metodă este ilegală, abuzivă și nefuncțională, deoarece Codul educației nu stipulează că bursele de studii acordate de la bugetul de stat pot atrage după sine obligativitatea angajării în sistemul public după absolvirea studiilor.

Dan Perciun, președinte al PAS Youth, și Artur Mija, secretar general al PAS Youth, au menţionat la o conferinţă de presă că hotărârea Guvernului contravine în mod expres articolului 86 din Codul educației care stipulează că raporturile dintre student și instituția de învățământ se reglementează prin “Contract de studii” – în timp ce hotărârea face referință la “Contractul-tip privind realizarea studiilor în instituţiile de învăţământ superior şi mediu de specialitate în grupele cu finanţare bugetară şi plasarea tinerilor specialişti în câmpul muncii”.

De asemenea, tinerii au arătat că potrivit Codului educației, contractul-tip de studii se aprobă de către consiliile de dezvoltare strategică instituțională a universităților, nu de către Guvern.

Hotărârea este abuzivă, deoarece obligă studentul să restituie costul studiilor în cazul în care acesta refuză să lucreze acolo unde este repartizat”, au menţionat reprezentanţii PAS.

Potrivit lor, ea nu prevede o metodologie de calcul, studentul fiind pus în situația să semneze contractul fără a ști ce sumă ar urma să restituie statului.

“Lipsa acestor prevederi crează premise pentru abuz din partea universităților și poate duce la stabilirea unor costuri exorbitante și punitive, fapt atestat recent în cazul studenților la medicină care au refuzat repartizarea propusă de minister”, au adăugat ei.

PAS Youth va expedia un demers oficial către Guvernul Republicii Moldova cu solicitarea abrogării acestei hotărâri de Guvern.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.