Premieră în satul Costești: Ședințele Consiliului local, transmise LIVE pe site-ul primăriei

În premieră pentru satul Costești din raionul Ialoveni, la inițiativa locuitorilor, toate ședințele Consiliului Local pot fi urmărite în direct. Astfel, toți cetățenii satului vor avea posibilitatea să vizioneze, în timp real, cum se desfășoară dezbaterile și cum se iau deciziile la nivelul legislativului local.

Ședințele vor putea fi urmărite live pe site-ul primăriei, www.costesti.md.

În buletinul „Bugete fără secrete”, primarul satului Natalia Petrea a menţionat că acest proiect s-a născut din nevoia cetățenilor de a fi la curent cu tot ce se întâmplă în cadrul primăriei şi cu toate deciziile care se iau la nivelul administrației locale.

Anterior, 300 de persoane din satul Costeşti au participat la sondajul asociației „Dialog Pro”, prin intermediul căruia a fost evaluată activitatea primăriei în relație cu societatea civilă.

Astfel, la întrebarea „De unde vă informați despre activitatea primăriei şi a Consiliului local”, cea mai des menționată sursă de informare s-a dovedit a fi „gura satului” (45% din răspunsuri). Ceilalți locuitori au declarat că obişnuiesc să afle noutățile administrației locale urmărind pagina de Facebook şi site-ul primăriei.

Satul Costeşti ocupă poziția a 15-a în Topul transparenței autorităților locale din Moldova. Localitatea a urcat patru poziții comparativ cu clasamentul din anul 2016 şi a acumulat un scor de 36,7 puncte din 100.

De notat că transmiterea în direct a şedințelor publice este una dintre activitățile proiectului „Sporirea transparenței şi a responsabilității guvernării locale şi a participării publicului în satul Costeşti”, implementat cu suportul Consiliului Europei.

Scopul proiectului este de a creşte transparenţa, accesul la informaţie, responsabilitatea autorităţilor locale şi stimularea implicării comunităţii în procesul decizional. Partenerii proiectului sunt: AO „Alternativa”, Clubul de Cetățenie Activă din satul Costeşti şi IDIS „Viitorul”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.