(INFOGRAFIC) Cum au evoluat exporturile moldovenești spre Rusia și România în ultimii 10 ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

România și Federația Rusă sunt țările în care Republica Moldova și-a îndreptat cea mai mare parte din exporturi încă de la independență. Totuși, dacă în raport cu România exporturile au crescut constant, atunci când vine vorba de Federația Rusă au existat mari fluctuații în dependență de relațiile politice dintre cele două state.

În prezent, România este de departe cea mai mare piață de desfacere pentru mărfurile moldovenești, nu însă așa stăteau lucrurile acum 4 ani, înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Astfel, în 2013 Moldova exporta în Rusia produse în valoare de aproape 700 de milioane de dolari, în timp ce în România suma ajungea la 375 de milioane de dolari americani. După ce Federația Rusă a impus un embargo la produsele moldovenești ca urmare a intrării în vigoare a Acordului de Liber Schimb cu UE, exporturile spre această țară s-au diminuat drastic.

De altfel, de cât de mare este dependența dintre economic și politic în relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă putem vedea în infograficul de mai jos, realizat de economistul Veaceslav Ioniță. Astfel, putem vedea cum în urma unor divergențe politice cu Rusia, exporturile spre această țară se diminuau drastic, atât în 2007 cât și în 2014.

Astfel, în prezent România a ajuns principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești, devansând clar Rusia. Într-un top 10, 6 state sunt membre ale Uniunii Europene.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...