14:47:53 24.04.2024
Stiri

Ce le spune Putin șefilor de state din vecinătate la PRIMA întrevedere. A trecut și Igor Dodon prin această SITUAȚIE delicată?

Știri 06.09.2017 12:03 Vizualizări3392 Autor: Ziarul National
Ce le spune Putin șefilor de state din vecinătate la PRIMA întrevedere. A trecut și Igor Dodon prin această SITUAȚIE delicată?


Președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, susține că din primele zile de mandat și-a propus să aibă relații de prietenie și de cooperare cu țările vecine, însă Rusia, prin președintele Vladimir Putin, a refuzat o asemenea abordare.

Într-un interviu pentru Agenția DELFI, președintele Lituaniei a dezvăluit că nu regretă declarațiile pe care le-a făcut anterior, potrivit cărora Rusia este „un stat terorist”.

„Eu mi-am propus să avem relații de prietenie și de cooperare cu toți vecinii, dar aceste relații să fie bazate pe respect reciproc. La prima mea întâlnire cu domnul Putin am primit o listă de ultimatumuri, pe care ar trebui să le îndeplinească Lituania. De exemplu, să nu construim o stație atomică, să colaborăm obligatoriu cu ei etc. Nu a fost o propunere de a prieteni sau de a colabora. A fost ceva de genul: cine nu se conformează și nu îngenunchează, este considerat dușman și tratat ca atare. Eu nu am putut să accept o atare atitudine”, a subliniat Grybauskaitė.

Potrivit președintei Lituaniei, atât timp cât Rusia va avea o așa abordare cu vecinii săi sau cu țările mici, nu poate fi vorba de relații de prietenie. „Până când Rusia, sau mai bine spus actuala Rusie, nu va înțelege că toate țările sunt independente și suverane, fie că sunt mici sau mari, nu poate fi vorba de cooperare și va fi foarte greu de a fortifica relațiile bilaterale. Asta mai ales în situația în care anexează teritorii, acționează agresiv, se implică în politica internă și în scrutine electorale în unele țări. Astfel de țări tot timpul vor fi privite ca un agresor”, a precizat Dalia Grybauskaitė.

Sursa citată a subliniat că Rusia nu a mai venit repetat cu asemenea ultimatumuri: „De fapt, nimeni nu mai bagă în seamă ultimatumurile lor”.

Președinta Lituaniei a mai adăugat că țara pe care o conduce nu mai este dependentă de Rusia. „Noi am construit propriul terminal pentru gaz lichefiat, am devenit independenți din punct de vedere energetic și continuăm să ne sincronizăm cu Europa continentală. Pasul făcut acum 27 de ani ne-a făcut mult mai puternici, iar acum, când vine vorba de colaborarea cu Rusia, noi nu suntem în situația să tremurăm. Noi nu zicem că nu trebuie să colaborăm cu Rusia. Noi suntem deschiși pentru dialog, dar acest dialog trebuie să fie bazat pe respect reciproc. Nu vom accepta să ne dicteze cineva ce să facem și să ne pună ultimatumuri”; a conchis Dalia Grybauskaitė.

Menționăm că președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, a fost decorată de ex-președintele Nicolae Timofti cu „Ordinul Republicii”. În cadrul vizitei sale la Chișinău, aceasta a spus că locul R. Moldova este în Uniunea Europeană.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md