13:38:19 28.03.2024
Stiri

Judecătorul care a decis să-i dea lui Brăguță 30 de zile de arest, tânărul care a decedat în penitenciar, a plecat imediat în concediu

Social 06.09.2017 11:11 Vizualizări6663 Autor: Ziarul National
Judecătorul care a decis să-i dea lui Brăguță 30 de zile de arest, tânărul care a decedat în penitenciar, a plecat imediat în concediu Moldova Curată
Judecătorul Iurie Obadă


Iurie Obadă de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, este magistratul care l-a băgat în închisoare pe Andrei Brăguță, tânărul de 32 de ani, care a decedat pe 26 august în Penitenciarul 16.

După ce a fost reținut pentru 72 de ore de polițiști pentru că ar fi circulat cu viteză și nu s-a conformat somațiilor oamenilor legii, Obadă a decis să-l trimită la închisoare pentru 30 de zile. Brăguță a decedat, însă, la 11 zile de la reținere, după ce ar fi fost bătut în Izolatorul de detenție preventivă în noaptea de 15 spre 16 august curent de mai mulți deținuți, fără ca gardienii să intervină.

Moldova Curată” a încercat să afle de la magistratul Iurie Obadă care au fost acțiunile tânărului Brăguță care să justifice arestul pe 30 de zile. O angajată din anticamera instanței le-a spus reporterilor că judecătorul este în concediu și va reveni la serviciu după 20 septembrie.

Anterior, Procuratura Generală a anunțat că magistratul care a judecat acest dosar va fi anchetat, iar unul dintre avocații rudelor tânărului decedat, Vadim Vieru, a spus că judecătorul era obligat să evalueze discernământul persoanei înainte de a o plasa în arest. Vieru a mai adăugat că nu știe dacă Brăguță a fost dus la judecător atunci când acesta a decis să-i dea 30 de zile de arest.

„Moldova Curată” mai scrie că Iurie Obadă activează în sistemul judecătoresc din anul 2004. De opt ani însă este judecător de instrucție, ultima confirmare în funcție fiind făcută la începutul acestui an.

În anul 2011, magistratul a fost vizat într-o cauză la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), LIPENCOV vs MOLDOVA, statul fiind condamnat pentru „violarea art. 3 CEDO - omisiunea de a acorda asistenta medicala reclamantului; investigarea neadecvata a plângerii de maltratare; violarea art. 5 CEDO - reținerea penala a reclamantului peste termenul prevăzut de lege”. În acest dosar, din cauza deciziei luate de magistratul Obadă, statul a pierdut șase mii de euro: cinci mii fiind achitați pentru despăgubiri morale, iar o mie – pentru cheltuieli de judecată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md