Guvernul „Da”, Dodon „Ba”! Instruirea militarilor moldoveni la un exerciţiu în Uraina, subiect de dispută între puteri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cabinetul de miniştri merge împotriva preşedintelui Igor Dodon, permiţând totuşi unui grup de militari moldoveni să participe la stagiul de instruire „Rapid Trident”, care se va desfășura la Centrul de Instruire Militară Yavoriv, Ucraina, în perioada 7-23 septembrie 2017. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern, după ce ieri şeful statului a respins invitaţia. În context, premierul Pavel Filip a menţionat că este nevoie de adoptarea unor măsuri pentru deblocarea acestei situaţii, în condiţiile în care preşedintele Igor Dodon a respins deja şase invitaţii la instruiri militare peste hotare.

Practic imediat după şedinţa Cabinetului de miniştri, preşedintele Igor Dodon a anunţat că suspendă decizia Guvernului.

„Sincer să vă spun nu pot înţelege care sunt argumentele. Din punctul meu de vedere nu sunt argumente şi temeiuri plauzibile pentru că nimeni nu îşi doreşte să aibă o armată neinstruită, o armată slabă, fără capabilităţi. Doar dacă se urmăresc aceste interese. Ori trebuie să clarificăm această situaţie. Propun să introducem suplimentar pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind participarea la stagiul de instruire în Ucraina şi ulterior vom vedea cum vom debloca în permanenţă această situaţie”, a menţionat premierul Pavel Filip în cadrul şedinţei de Guvern.

Pavel Filip a mai argumentat că „în mare parte, bugetul pentru aplicaţii militare şi petnru instruiri este oferit de către partenerii noştri de dezvoltare”, iar „neparticiparea la aceste cinci sau iată, a şasea, instruiri sau aplicaţii ar constitui mai mult decât 5 milioane de lei”.

În speţă, Guvernul a hotărât:

  1. Se aprobă participarea unui contingent militar al Armatei Naționale (57 de militari fără armament, muniții și tehnică militară) la stagiul de instruire „Rapid Trident”, care se va desfășura la Centrul de Instruire Militară Yavoriv, Ucraina, în perioada 7-23 septembrie 2017.
  2. Ministerul Apărării va întreprinde măsurile necesare pentru organizarea, detașarea și pregătirea contingentului militar desemnat pentru participare la stagiul de instruire „Rapid Trident”.
  3. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene va informa autoritățile țării-gazdă, prin intermediul misiunilor diplomatice, despre aprobarea participării contingentului militar al Armatei Naționale la stagiul de instruire „Rapid Trident”.

De altă parte, practic imediat după şedinţa Guvernului, preşedintele Igor Dodon a luat decizia de a suspenda decizia Cabinetului de miniştri în privinţa participării militarilor moldoveni la exerciţiul din Ucraina. Potrivit lui, decizia de suspendare a fost luată „în conformitate cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova”.

„Pentru prima dată în calitatea mea de șef al statului, am decis să fac uz de dreptul meu constituțional, conform art.88 al. i din Constituția RM care prevede că șeful statului ”suspendează actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale”. Astfel constat că Guvernul a încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea naţională, art.33, al.3 care prevede că ”Participarea unor unităţi (subunităţi) ale Armatei Naţionale în afara teritoriului ţării cu efective, armament şi tehnică militară la exerciţii militare comune cu unităţi militare ale altor state se aprobă de către Comandantul Suprem al Forţelor Armate””, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, deşi hotărârea prevedea expres că militarii moldoveni vor participa la exerciţiu „fără armament, muniții și tehnică militară”.

Şeful statului a reiterat că Republica Moldova este un stat neutru conform Constituției, iar militarii moldoveni, „nu trebuie să participe la exercițiile militare desfășurate sub egida unui sau altui bloc militar”, specificând însă că nu va împiedica participarea militarilor moldoveni la exerciții pacificatoare sub egida ONU.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...