Admitere 2017: Sute de locuri cu finanțare bugetară au rămas neacoperite. Care au fost cele mai neatractive specialități din acest an

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Circa 700 de locuri cu finanțare bugetară și peste 3 mii de locuri cu taxă la licență au rămas neacoperite în instituțiile din Republica Moldova. Cele mai neatractive specialități au fost în acest an știinţe ale educaţiei, știinţe umaniste, știinţe exacte și tehnologii de fabricare și prelucrare.

Pe de altă parte, cel mai mare concurs în sesiunea 2017, la locurile bugetare, a fost dat la specialitățile: drept – 18 cereri pe un loc; finanțe – 15 cereri pe un loc; jurnalism și procese mediatice – 14 cereri pe un loc și contabilitate – 12 cereri pe un loc.

În anul de studii 2017 – 2018, în instituțiile de învățământ superior publice și private au fost înmatriculate la studii superioare de licență 11.108 de persoane, din aceștia 86% au fost înmatriculate în instituțiile publice, iar 14% în cele private. Planul de admitere la studii superioare de licență a fost realizat la 74%.

La studii superioare de master au fost înmatriculate 5.177 de persoane, din care 92% au fost înmatriculate în instituțiile publice, iar 8% în cele private. Planul de admitere la studii superioare de master a fost realizat la 84%.

Totodată, în acest an 2 instituţii private s-au retras din procesul de admitere, motivând lipsa de candidați. Este vorba de Academia de Transporturi, Informatică și Comunicații și Academia de Pictură „Stati-ART”.

Iar 2 instituţii au solicitat prelungirea sesiunii de admitere până la 9 septembrie curent. Este vorba de Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, dar și Institutul de Științe ale Educației.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...