09:17:52 24.04.2024
Stiri

Dodon a SUSPENDAT hotărârea Guvernului privind participarea militarilor moldoveni la exercițiul din Ucraina

Politică 06.09.2017 10:43 Vizualizări4250 Autor: Ziarul National
Dodon a SUSPENDAT hotărârea Guvernului privind participarea militarilor moldoveni la exercițiul din Ucraina


Președintele Igor Dodon a decis să suspende Hotărârea Guvernului de astăzi, la câteva minute de la aprobare, privind participarea celor 57 de militari moldoveni la exercițiul „Rapid Trident”, care va avea loc în perioada 7-23 septembrie curent la centrul de instruire militară Yavoriv, Ucraina.

„În conformitate cu prevederile Constituției R. Moldova, am decis să suspend Hotărârea Guvernului de astăzi privind participarea militarilor moldoveni la exerciții militare în Ucraina. Pentru prima dată în calitatea mea de șef al statului, am decis să fac uz de dreptul meu constituțional, conform art.88 al. „i” din Constituția R. Moldova, care prevede că șeful statului suspendă actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale”, a subliniat Dodon.

Citește și: Guvernul a DECIS ca militarii moldoveni să participe la exercițiul din Ucraina, în pofida refuzului lui Dodon. Filip: „Poate cineva urmărește să avem o armată SLABĂ”

Potrivit lui Dodon, Guvernul a încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea naţională, art.33, al.3, care prevede că „Participarea unor unităţi (subunităţi) ale Armatei Naţionale în afara teritoriului ţării cu efective, armament şi tehnică militară la exerciţii militare comune cu unităţi militare ale altor state se aprobă de către Comandantul Suprem al Forţelor Armate”.

„R. Moldova este un stat neutru conform Constituției, iar militarii moldoveni, reiterez, nu trebuie să participe la exercițiile militare desfășurate sub egida unui sau altui bloc militar. Totodată, nu vom împiedica participarea militarilor moldoveni la exerciții pacificatoare sub egida ONU.

Forțele Armate, inclusiv Ministerul Apărării se află într-o stare deplorabilă, cea mai critică de până acum, grație guvernărilor eurounioniste, din anul 2009 până în prezent. Aceste structuri trebuie reformate integral, capacitățile dezvoltate în interiorul țării, în conformitate cu statutul de neutralitate, iar cei care au distrus patrimoniul, infrastructura, au vândut armamentul și au adus la o așa situație – vor fi trași la răspundere, inclusiv penală”, a amenințat Dodon.

De menționat că, anterior, Ministerul Apărării l-a informat pe șeful statului că militarii moldoveni participă din 1996 la acest exercițiu din Ucraina și că „efectivul se va va folosi doar echipamentul militar individual, fără armament, muniții sau tehnică militară”. Toate cheltuielile de detașare urmau a fi acoperite de organizatori.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md