(DOC) Guvernul spune nu diasporei? Proiectul privind votul timp de 2 zile este „superficial”, dar merită analizat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cabinetul de miniştri a decis că proiectul de lege privind acordarea a două zile pentru organizarea alegrilor peste hotarele ţării este prea „superficial”, dar care trebuie analizat într-un alt mod decât spun autorii proiectului.

Update:

„Deşi pare o inițiativă care merită a fi analizată şi luată în considerare, nota informativă nu este însoțită de o analizată minuțioasă a cadrului financiar, să nu uităm şi de constrângerile cu caracter interdictiv pe care le au alte state privind organizarea scrutinului. Credem că această inițiativă ar putea fi analizată într-un mod mult mai extins şi profund şi este prea superficială la moment”, a declarat ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari.

Inițiativa legislativă este argumentată prin faptul că numărul cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot care au reşedinţă sau domiciliul în străinatate creşte de la an la an.

Modificarea prevede organizarea secțiilor de votare în străinătate cu acordul autorităților competente ale ţării respective în alte localități decât secţiile deschise pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova, cu luarea în considerare, după caz, a numărului cetățenilor care nu şi-au putut exercita dreptul de vot la scrutinul precedent.

Implementarea în străinătate a votului timp de două zile ar necesita revizuirea procedurii generale de realizare a votării pe parcursul unei singure zile, precum şi reglementarea suplimentară a unui număr mare de situații care ar fi generate de întreruperea votării până în a doua zi.

Prevederile proiectului impun cheltuieli bugetare suplimentare legate de salarizarea membrilor şi funcționarilor din cadrul organelor electorale.

De menționat că, în cadrul alegerilor prezidențiale din toamna anului 2016 mii de moldoveni aflaţi peste hotarele ţării nu şi-au putut exprima dreptul de vot, din cauza organizării proaste a secţiilor de votare, sau din cauza buletinelor insuficiente.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...