„Astăzi implementăm structurile necesare pentru a pregăti Catalonia să facă posibilă voinţa pe care şi-o vor exprima catalanii la referendum”, a declarat Carles Puigdemont, prim-ministrul guvernului catalan, într-o conferinţă de presă la Barcelona. Separatiştii sunt pregătiţi să-şi înfiinţeze şi propriile servicii de asistenţă socială şi diplomatice, separate de ale Spaniei.

Până acum, fiscul din Catalonia percepea doar 5% din impozitele din provincie, restul fiind încasate direct de administraţia centrală, transmite Agerpres. Sub conducerea lui Puigdemont, începând din 2016, Trezoreria catalană şi-a mărit numărul de angajaţi de la 321 la aproximativ 800 şi are acum 32 de centre, faţă de patru anterior. Ministerul spaniol de finanţe a avertizat luni că orice contribuabil care plăteşte impozite unei alte structuri decât cea legală este pasibil de sancţiuni, iar sumele datorate vor fi considerate ca neplătite.

Pe 1 octombrie, autorităţile provinciale conduse de Puigdemont intenţionează să desfăşoare un referendum privind independenţa. Parlamentul regional urmează să adopte săptămâna aceasta legea de organizare a consultării populare. Madridul consideră ilegal orice astfel de demers şi a anunţat va acţiona în justiţie pentru a anula actul normativ şi îi va pune sub acuzare pe toţi cei care vor participa la referendumul interzis de Curtea Constituţională a Spaniei.

Guvernul Spaniei, condus de premierul Mariano Rajoy, nu şi-a dezvăluit încă planurile concrete pentru împiedicarea referendumului. Chiar luni, vicepremierul Soraya Saenz a declarat postului de radio Cadena Ser, preluat de AFP, că nu îi va spune lui Puidgemont ce are de gând să facă 'pentru a-i retrage urnele'. Ea a afirmat că 'sunt prevăzute toate scenariile'