Cât de poluat este aerul pe care îl respirăm? O hartă interactivă arată calitatea aerului din Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O aplicaţie interactivă ne permite să vedem în timp real cât de poluat este aerul pe care îl respirăm.

AirVisualEarth este o harta interactivă, care arată în timp real nivelul de poluare atmosferică, la nivel global. Intrând pe acest site, oricine poate să vadă care este nivelul de poluare într-un anumit oraş de pe glob.

Proiectul foloseşte date furnizate de 8.000 de staţii de monitorizare a calităţii aerului şi a fost realizat de doi cercetători francezi, stabiliţi la Beijing, scrie Daily Mail.

Calitatea aerului analizată în această harta ţine cont de nivelul de PM2,5 – mici particule prezente în aerul poluat, care sunt inhalate şi pot duce la boli grave, inclusiv la cancer pulmonar.

Conform acestei hărţi, cele mai poluate zone din lume sunt în China, India, dar nici Statele Unite sau sudul Africii nu stau prea bine.

În Moldova, calitatea aerului este la un nivel mediu. La Chișinău, concentraţia de PM2,5 este de 5.0 µg/m. La Dublin, spre exemplu, concentrația este de numai 3 µg/m, iar la București de doar 5,4 µg/m.

Pe hartă, zonele foarte poluate apar colorate în roşu, iar cele cu o calitate a aerului mai bună sunt marcate cu verde. Din păcate însă, chiar şi în aceste zone verzi poluarea este destul de mare, astfel încât locuitorii de aici nu pot spune că respiră un aer curat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...