Andrei Galbur la Forumul Strategic de la Bled: Integrarea europeană este opţiunea noastră strategică

Vicepremierul Andrei Galbur a ţinut un discurs la lucrările Forumului Strategic de la Bled, Republica Slovenia, în cadrul căreia a declarat că integrarea europeană este opţiunea  strategică a RM.

„Integrarea europeană este opţiunea noastră strategică şi atunci când ne întrebăm dacă ar fi un alt model mai bun decât cel al UE pentru Republica Moldova şi asigurarea bunăstării cetăţenilor săi, răspunsul este de fiecare dată – nu.

Avem ferma convingere că UE rămâne actorul cu cea mai influentă putere de transformare de pe continentul nostru şi primul loc unde poate să determine la o schimbare reală a situaţiei este vecinătatea sa”, a menţionat în discursul său şeful diplomaţiei moldoveneşti.

În cadrul dezbaterilor, la care au participat înalţi oficiali din UE, inclusiv Comisarul European pentru Transport şi miniştrii de externe ai României şi Bulgariei, miniştrii pentru afaceri europene din Franţa şi Muntenegru, au fost examinate provocările care stau în faţa UE şi a întregului continent European şi modul în care statele partenere pot contribui la depăşirea acestora.

Forumul Strategic de la Bled, lansat în 2006, este un proiect al Guvernului Republicii Slovenia, organizat în comun de către Ministerul sloven al Afacerilor Externe și Centrul pentru Perspectiva Europeană şi s-a impus ca o reuniune anuală de relevanță, cu reprezentare prestigioasă la nivel înalt, atât din administrația publică, cât și din sectorul privat.

Forumul oferă platforma necesară pentru dezbaterea unor probleme regionale și globale de actualitate, devenind în timp reprezentativ pentru Europa Centrală și de Sud-Est.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.