ISIS a pus mâna pe una dintre cele mai bogate zone în petrol

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Gruparea Statul Islamic, aflată în derută în Irak şi în Siria, este nevoită să se replieze în deşert şi în clandestinitate, la trei ani după ce a cucerit un teritoriu cu şapte milioane de locuitori, scrie AFP, citată de News.ro.

La sfârşitul lui 2014, această grupare extrem de violentă, care a apărut în Irak, a cucerit o treime din această ţară petrolieră. În prezent, ea a pierdut 90% din acest teritoriu, inclusiv al doilea cel mai important oraş din ţară, Mosul, de unde a proclamat un ”califat” de o parte şi de alta a frontierei dintre Siria şi Irak.

În Siria, Statul Islamic a fost nevoit să cedeze peste 60% din capitala sa autoproclamată, Rakka (nord), în faţa ofensivei alianței arabo-kurde susţinute de Washington. Ea este ameninţată, de trupele regimului preşedintelui Bashar al-Assad în ultima provincie asupra căreia mai deţine controlul – Deir Ezzor (est).

În contextul în care a deţinut controlul asupra a jumătate din teritoriul sirian, mai controlează în prezent doar 15% din această suprafaţă, a declarat pentru AFP geograful Fabrice Balanche, un specialist în Siria la Universitatea din Lyon (Franţa).

Este un teritoriu de trei ori mai mic decât cel asura căruia deţine controlul regimul al-Assad în prezent – şi anume 50% din această ţară devastată de război – şi mai mic decât cel asupra căruia deţin controlul forţele kurde (23%), adaugă el.

În Irak şi în Siria, ”proiectul guvernanţei Statului Islamic este compromis, însă Statul Islamic nu este înfrânt”, subliniază însă Ludovico Carlino, un specialist în mişcări jihadiste la Centrul de cercetare IHS Country Risk.

Inclusiv pierderea oraşului Rakka – un simbol alături de Mosul al proiectului ”statului” jihadiştilor – va avea ”implicaţii enorme pentru Statul Islamic în termeni de propagandă”, consideră Carlino, potrivit căruia gruparea se va replia în deşertul irakiano-sirian.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...