/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ PL atacă la curte votul mixt. Liberalii sunt împotrivă, dar la proteste nu ies

05 septembrie 2017, ora 17:29

„Sesizăm Curtea Constituțională și solicităm declararea neconstituțională în integralitatea sa, a acestui act în legislativ pentru a putea restabili echilibrul constituțional”, a menționat vicepreședintele PL, Valeriu Muntean.

Președintele liberal speră că magistrații Înaltei Curți vor da dovadă de profesionalism și corectitudine la examinarea acestei sesizări.

„Poporul este sub puterea suverană a statului și ea trebuie să fie formată corect așa cum prevede Constituția și celelalte norme internaționale la care am aderat”, a declarat Mihai Ghimpu, președintele PL.

La 20 iulie, 74 de deputați au votat trecerea la sistemul electoral mixt contrar protestelor stradale, organizate de opoziție și societatea civilă și contrar recomandării de bază a Comisiei de la Veneția de a nu se recurge la această schimbare, considerată extrem de periculoasă în condițiile Republicii Moldova. Igor Dodon a promulgat atunci legea controversată în mai puțin de patru ore. Sistemul electoral mixt presupune alegerea a 50 de deputați în baza listelor de partid, alți 51 urmând a fi aleși pe circumscripții uninominale.

Analiștii politici susțin că prin schimbarea sistemului electoral, actualii guvernanți, detestați pentru numeroasele scandaluri de corupție, și-au asigurat, cu ajutorul socialiștilor, rămânerea la putere și după alegerile din 2018. Opoziția anti-oligarhică – PAS și Platforma DA – a anunțat reluarea protestelor împotriva sistemului electoral mixt pe data de 17 septembrie. Liberalii au comunicat pentru TV8 că nu vor participa la aceste manifestații.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram