03:04:57 25.04.2024
Stiri

Peste ZECE mii de persoane din R. Moldova NU au nici acte, nici cetățenie

Social 05.09.2017 14:40 Vizualizări1665 Autor: Ziarul National
Peste ZECE mii de persoane din R. Moldova NU au nici acte, nici cetățenie Investigații.md


Oricât ar parea de inimaginabil pentru secolul 21, în Republica Moldova de astăzi există oameni fără identitate. Dacă în lume, cele mai multe persoane fără acte și fără cetățenie fac parte din categoria refugiaților, alungați din țările lor de războaie și atrocități, în Republica Moldova, cei mai mulți oameni fără acte sunt vârstnici, ajunși pe meleagurile R. Moldova pe căi ilegale din alte state ori dintre cei care nu au reușit, într-un sfert de secol, de când statul nostru și-a obținut independența, să înlocuiască actele de tip sovietic.

Între timp, în familiile acestor oameni s-au născut copii, care, la rândul lor, au rămas în afara evidențelor oficiale, alocațiilor sociale, riscând să devină victime ale traficanților de persoane, scrie investigații.md.

Persoanelor fără cetățenia vreunui stat, care intră în categoria apatrizilor, adică a persoanelor fără patrie, le acorda asistență un departament creat special în cadrul Biroului Migrație și Azil, cu spirjinul Agenției ONU pentru Refugiați UNHCR. Șeful acestui departament, Iulian Robu, spune că, deși în ultimii trei ani s-a reușit prevenirea apatridiei în cazul a peste 200 de mii de persoane, numărul celor care riscă să devină apatrizi rămâne destul de mare și alarmant:

„Urmare a destrămării Uniunii Sovietice, un număr considerabil de persoane au rămas nedocumentate. Cineva nu s-a încadrat în legislația privind cetățenia R. Moldova, altele au venit cu pașaport sovietic, s-au stabilit cu trai permanent aici, dar nu au solicitat și cetățenia, a treia categorie - nu a avut nevoie până la o anumită o perioada de cetățeania R. Moldova. Conform datelor oficiale, sunt 10 mii de persoane cu acte de tip sovietic, cu cetățeanie nedeterminată. Asta pe lângă 2 000 de persoane cu statut recunoscut de apatrid. Aceste peste 10 mii de persoane sunt în risc de a deveni apatride”, a declarat Robu.

Citiți continuarea articolului pe
investigații.md.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md