Opoziţia refuză delegarea reprezentanţilor săi în Comisia pentru constituirea circumscripţiilor uninominale. Doar PD, PSRM şi CEC-ul vor face împărţeala

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comuniştii şi liberalii au refuzat să delege reprezentanţii săi în Comisia privind constituirea circumscripţiilor uninominale. În acelaşi timp, şi liberal-democraţii se gândesc să boicoteze Comisia, însă nu au luat o decizie definitivă. Anterior, să participe în activitatea Comisiei au refuzat reprezentanţii PAS. În acest mod, notează NewsMarker.md, din Comisie vor face parte doar democraţii şi socialiştii.

Potrivit NM, formaţiunile parlamentare au primit scrisori din partea Guvernului cu solicitarea de a-şi delega un reprezentant în Comisia naţională pentru constituirea circumscripţiilor uninominale. Liderul fracţiunii parlamentare a PCRM, Inna Şupac, a menţionat că scrisoarea datează din 25 august, iar Guvernul a solicitat un răspuns până la 1 septembrie. „Dar la noi sesiunea a început pe 4 septembrie, mai ales că, în acea zi în Parlament nu am avut nici internet, nici legătură telefonică. De aceea, nici n-am fi putut răspunde mai devreme”, a spus Şupac.

Ea a mai menţionat că PCRM a fost prima fracţiune care şi-a rechemat reprezentantul din grupul de lucru privind modificarea Codului Electoral, iar acum nu doreşte să participe la „activitatea formală a Comisiei”. „Socialiştii şi democraţii au convenit demult cu privire la graniţele circumscripţiilor. Iar noi nu dorim să fim pentru statistică în această comisie”, a subliniat Şupac.

Preşedintele fracţiunii liberal-democrate, Tudor Deliu, a spus că la formarea Comisiei a fost încălcată legea. „În legislaţie se spune clar, că partidele parlamentare trebuie să-şi delege reprezentanţii săi, iar ei au trimis invitaţii în fracţiune. Mai ales că, au făcut acest lucru atunci când în Parlament nu era nimeni, iar sesiunea nu începuse încă”, a menţionat liberal-democratul, precizând că fracţiunea nu are dreptul de a decide pentru întreg partidul, iar pentru a-şi expune poziţia va fi convocat biroul formaţiunii. „Dar majoritatea este de părerea că nu trebuie să participăm la asta”, a punctat Deliu.

Şi preşedintele liberal, Mihai Ghimpu a menţionat pentru NM că liberalii de la bun început au fost împotriva modificării Codului Electoral şi nu intenţionează să delege pe nimeni.

Anterior, a refuzat participarea la formarea circumscripţiilor uninominale şi Partidul Acţiune şi Solidaritate. Această posibilitate le-a fost oferită de către Ministerul Justiţiei în baza unui proiect de regulament al activităţii Comisiei pentru constituirea circumscripţiilor uninominale.

Refuzul total al opoziţiei parlamentare şi extraparlamentare de a se implica în activitatea Comisiei nu e o problemă însă pentru democratul Sergiu Sîrbu. Acesta a menţionat că Comisia va activa indiferent de participarea sau neparticiparea opoziţiei. „Important este să activeze transparent”, a menţionat Sîrbu.

Astfel, Partidul Democrat va fi reprezentat în Comisie de Eugen Nichiforciuc, Partidul Socialiştilor – de Vasile Bolea, democratul Igor Vremea va reprezenta Comisia juridică a Parlamentului în Comisia pentru constituirea circumscripţiilor uninominale, iar Comisia Electorală Centrală va fi reprezentată în această Comisie de Alina Rusu şi Iurie Ciocan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...