Liberalii sesizează CC pe marginea modificării sistemului electoral// VIDEO

Partidul Liberal va contesta la Curtea Constituțională legea prin care a fost modificat Codul Electoral, fiind introdus sistemul de vot mixt. Liberalii susţin că „modificarea sistemului electoral încalcă mai multe norme ale Constituției şi a afectat principiul egalității votului în alegerile Parlamentului”.

Astfel, liderul PL Mihai Ghimpu a declarat că noua lege creează drepturi inegale pentru alegători, în funcţie de locul aflării acestora. “În această lege scrie că o circumscripție va fi formată dacă va fi un anumit număr de locuitori. Nu același principiu va fi respectat și în cazul regiunii din stânga Nistrului și diaspora”.

Lberalii au mai menționat că vor exista principii diferite şi la crearea circumscripțiilor uninominale în Găgăuzia, dat fiind faptul că legea prevede că circumscripțiile formate aici „nu pot fi completate cu localități din alte unități administrativ-teritoriale”.

Totodată, PL a invocat numărul inegal de semnături pe care trebuie să le prezinte candidații independenți în funcție de sex – 2000 pentru bărbați și 1000 pentru femei.

Valeriu Munteanu a spus că liberalii vor să fie restabilit echilibrul constituțional care funcționa până la aprobarea acestei legi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.