Veste bună pentru românii basarabeni: Senatul de la Bucureşti a aprobat procedura de urgenţă pentru modificarea legii cetăţeniei române

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Senatul României a aprobat luni, în unanimitate, procedura de urgenţă pentru iniţiativa legislativă a deputatului USR, Matei Adrian Dobrovie, de modificare a legii cetăţeniei române.

„O veste bună la început de sesiune parlamentară: Senatul a aprobat, în sfârşit, în unanimitate, procedura de urgenţă pentru propunerea mea legislativă de modificare a legii cetăţeniei. Sper ca situaţia nedreaptă a românilor cărora le-a fost retrasă abuziv cetăţenia să fie rezolvată cât mai repede. Legea urmeaza să intre în comisii”, a scris deputatul Matei Adrian Dobrovie pe pagina sa de Facebook.

Amintim că Partidul Uniunea Salvaţi România a propus modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române pentru a ajuta tinerii din Republica Moldova care au dobândit cetăţenia română odată cu părinţii lor, dar au probleme cu reînnoirea documentelor de identitate româneşti.

Modificarea legislativă propusă de USR vizează introducerea unei proceduri de recunoaștere a dobândirii cetățeniei române odată cu părinții de către minorii neincluși în certificatul de cetățenie română al părinților. Astfel, în baza unei cereri adresate Comisiei de Cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie și în urma verificărilor făcute de această Comisie, Președintele Autorității va putea emite un ordin de recunoaștere a dobândirii cetățeniei române odată cu părinții. Dacă titularul dreptului la recunoaștere este încă minor, Comisia va elibera un certificat de recunoaștere a dobândirii cetățeniei române odată cu părinții, ce va avea forța probantă a unui certificat de cetățenie. Ulterior, acesta va fi înregistrat în evidențele Direcției Generale de Pașapoarte.

Introducerea unei astfel de proceduri este necesară și prezintă următoarele avantaje:

– Soluționarea cererii de recunoaștere se va face într-un termen scurt, comparativ cu analiza unui nou dosar de dobândire a cetățeniei române, întrucât Comisia de Cetățenie are obligația de a analiza cererile de urgență. Președintele ANC trebuie să emită ordinul de recunoaștere în termen de 3 zile de la constatarea îndeplinirii condițiilor legale, iar condiția depunerii jurământului a fost eliminată, dat fiind faptul că această procedură privește recunoașterea, iar nu acordarea vocației de cetățean român.

– Numărul de acte ce trebuie să însoțească cererea este redus la un document care atestă cetățenia română a părinților/părintelui, acordul celuilalt părinte/hotărârea judecătorească prin care s-a decis dobândirea cetățeniei române de către minor odată cu unul dintre părinții săi, sau un act de stare civilă care dovedește filiația copilului față de părintele cetățean român și implicit vârsta acestuia la data dobândirii cetățeniei de către părinte.

– Actualizarea corespunzătoare a evidențelor Direcției Generale de Pașapoarte.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...