Cristi Tabără – TVR în „biserica“ lui Plahotniuc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Apelul Platformei Dreptate și Adevăr din Republica Moldova adresat societății civile din România semnalează numeroase minciuni difuzate de Tabără în emisiunile sale.

O scrisoare neobişnuită a fost primită recent din Republica Moldova de Uniunea Scriitorilor, GDS, Fundaţia Academia Civică, Asociaţia Zia­riştilor Independenţi AZIR/AEJ ş.a. Andrei Năs­tase, preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr din Chi­şinău, semnalează cu amă­ră­ciune cum un jurnalist TVR a devenit propagandistul oli­gar­hului Plahotniuc.

Iată ce spu­ne scrisoarea: Faptul că C. Ta­bără participă fără scru­pule la jocurile murdare şi in­compatibile cu statutul de jur­nalist al celor de la Publika TV, una dintre televiziunile oli­garhului Vladimir Plahotniuc (care a mo­no­polizat piaţa audiovizuală din Republica Mol­do­va), este deja bine cunoscut la Chişinău. Dar prestaţiile sale din ultimele luni depăşesc orice limite şi încalcă extrem de grav Codul deontologic al jurnalistuluişi legislaţia în vi­goare. Una dintre ultimele isprăvi ale lui C. Ta­bără s-a consumat în emisiunea Fabrica din 27 iulie 2017, difuzată la Publika TV. Prin trucaj de imagini, prin citarea unor clone me­diatice, cum este www.jurnalul.md,creat pen­tru a genera confuzie şi a deruta cititorii site-ului, opoziţia proeuropeană şi antioligar­hică este linşată, iar cetăţenii sunt manipulaţi şi induşi în eroare. Infracţiunea mediatică constă în faptul că C. Tabără a făcut comentarii acide despre Maia Sandu şi partidul de opoziţie pe care îl conduce, bazându-se pe un fals de ima­gine evident”.

Cum a sărit Cristian Tabără, din postura de „vedetă“ a TVR, ca prezentator al emi­siunii Exclusiv în România (ul­tima ediţie postată pe site-ul televiziunii publice datează din iunie 2017), în luntrea politică de la Pu­blika TV, o afacere suspectă a lui Sorin Ovidiu Vân­tu cu Plahotniuc, are explicaţii jenante.

Pri­ma este că la TVR numai proştii respectă legea care le interzice jurnaliştilor, indiferent de contract, să lucreze concomitent la altă te­le­viziune. Conducerea TVRse face că nu ve­de.

Cealaltă explicaţie e şi mai penibilă: în toam­na lui 2016, „părinţelul” Tabără (amintim că omul are studii teologice) i-a ridicat osa­nale lui Plahotniuc într-o emisiune dedicată la Publika TV: „În 51 de minute, Tabără a fost um­bra lui Plahotniuc, pe care l-a «zugrăvit» admirativ în nuanţe pozitiv-eroice în toate momentele zilei: la cafea («ce privilegiu să primesc cafeaua direct din mâna lui Pla­hot­niuc»), la sală, la masă, în limuzină, înainte de birou, la birou, după birou, sub toate for­mele a fost umanizat «oligarhul» de peste Prut”, consemnează paginademedia.ro, adău­gând câteva secvenţe de râsu’-plânsu’: „Sun­teţi surprinzător de proaspăt. Câte ore dor­miţi?“ sau „E clar că aveţi un temperament foarte activ. Aş putea spune chiar hiperactiv. De unde l-aţi moştenit?“.

Răsplata pentru gre­ţoa­sele linguşeli a fost, presupunem, poziţia grasă la televiziunea oligarhului, cu misiunea aferentă de a manipula în continuare publicul şi de a face praf opoziţia. De altfel, Partidul Acţ­iune şi Solidaritate al Maiei Sandu a anun­ţat că nu va participa la aceste emisiuni şi examinează posibilitatea de a-l acţiona în ju­decată pe Tabără şi televiziunea deservită.

Apelul Platformei Dreptate şi Adevăr adresat societăţii civile din România semnalează nu­me­roase minciuni difuzate de Tabără în emi­siunile sale, cum ar fi pancarte trucate cu me­saje opuse celor reale, calomnierea liderului opoziţiei, împroşcarea celor care îi critică pe Plahotniuc şi le cere jurnaliştilor români să mo­nitorizeze această situaţie inadmisibilă, care le compromite breasla.

Deşi dezinformarea opi­niei publice contravine Constituţiei, le­gis­laţiei şi intereselor naţionale ale Republicii Mol­dova, într-o ţară vulnerabilă, capturată de interesele oligarhice, e dificil de sancţionat o televiziune acoperită de sfânta libertate de exprimare, biblia democraţiei şi bătaia de joc a oligarhiei, autoritarismelor şi iliberalismului.

Şi uite aşa s-a schimbat la faţă Tabără, prie­te­nosul ghid al emisiunii turistice de pe TVR 1, într-un Gâdea onctuos la Publika TV, pro­po­văduind minciuni, servind pentru arginţi per­sonaje hulpave care împing Moldova la mar­gi­nea Europei şi stau în calea democratizării ţă­rii. Opţiunea sa nu e tocmai neaşteptată, da­că vedem cum se descrie uzând de cuvintele Sf. Apostol Pavel, „Nu fac binele pe care îl vreau, ci răul pe care nu îl vreau”. 

Pentru bi­nele public, solicităm conducerii TVR să res­pecte legea şi să întrerupă orice contract cu Cristian Tabără, aşa cum prevede art. 11 din Legea 41/1994 a TVR şi SRR, precum şi alte re­glementări interioare ale SRTV.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...