Pe lista sa, pe care mai figurează ţări precum Noua Zeelandă (locul 3), Italia (locul 4) şi Africa de Sud (locul 5), ghidul menţionează: ''Şi, în final, cea mai frumoasă ţară din lume este dezvăluită: Scoţia. Cine poate nega faptul că aceste plaje sălbatice, lacuri adânci şi castele pe stânci sunt unele dintre cele mai minunate şi mai frumoase privelişti din lume?''.

Statul vecin, Marea Britanie, se află pe locul 7 în acest clasament, Ţara Galilor pe 10, iar Irlanda pe 18.

Potrivit lui Malcolm Roughead, director executiv al VisitScotland, acest titlu va atrage mai mulţi turişti în Scoţia. ''Suntem încântaţi că Scoţia a primit această remarcabilă distincţie din partea cititorilor Rough Guide, însă sigur că acest lucru nu este o surpriză pentru cei care au cunoscut minunata noastră ţară'', a declarat el, potrivit The Independent. ''De la peisajele noastre copleşitoare până şi atracţiile istorice remarcabile până la centrele urbane agitate dar frumoase, Scoţia îţi taie răsuflarea'', a adăugat Roughead. ''Sigur, odată cu imensa frumuseţe vine şi o mare responsabilitate şi îi îndemnăm atât de turişti cât şi pe locuitori să respecte bunurile naturale ale Scoţiei şi să le conserve pentru generaţiile care vor veni'', a precizat el.

Pe locul 6 în topul celor mai frumoase 20 de ţări, aşa cum au fost votate de cititorii Rough Guide, se află Indonezia, iar Islanda ocupă locul 8, urmată de Statele Unite ale Americii, pe 9, potrivit Roughguides.com. Pe locul 11 se află Slovenia, urmată de Mexic (locul 12), India (locul 13), Finlanda (locul 14), Elveţia (locul 15), Peru (locul 16) şi Norvegia (locul 17). Locul 19 este ocupat de Croaţia, iar pe ultima poziţie, 20, se află Vietnam, votată pentru ''bogăţia sa uriaşă de frumuseţe naturală, uşor accesibilă''.