Când se va vedea următoarea eclipsă totală de lună în Moldova

o-LUNAR-ECLIPSE-facebook
Foto: Cyprus Beat

Următoarea eclipsă totală de lună care va fi vizibilă și în Moldova, va avea loc pe 31 ianuarie, 2018. Aceasta va fi maxim vizibilă în Chișinău în partea a doua a zilei. Pentru „a prinde” cele mai frumoase imagini ale fenomenului nu sunt foarte multe reguli, totuși câteva sfaturi te pot ajuta să vezi eclipsa de lună în cele mai frumoase faze și desigur să captezi aceste momente cu aparatul foto. Mai jos găsești un ghid util în acest sens.

Ce este o eclipsă de lună și cum se vede aceasta

160307_vod_orig_lunareclipseMIX_16x9_992

O eclipsă de Lună are loc atunci când Luna, în mișcarea ei în jurul Pământului, intră în umbra acestuia. Aceasta se întâmplă când Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate suficient de exact (eclipsă parțială). Întotdeauna „faza” Lunii la o eclipsă de Lună este cea de Lună plină. Timpul și durata ei depind de poziția relativă și poziția de pe linia nodurilor.

Vizionarea unei eclipse lunare, fie că este o eclipsă parțială, penumbrială sau totală a Lunii, necesită puțin efort. Tot de ce aveți nevoie este o vedere clară a Lunii și a Cerului, haine pentru a vă menține cald noaptea și un scaun astfel încât să vă simțiți confortabil în timp ce vizionați eclipsa.

La ce oră eclipsa va fi maxim vizibilă la Chișinău

path-760

Partea maximă a eclipsei apare atunci când Luna este aproape sub orizont. Cel mai bun moment pentru a vedea eclipsa din Chișinău va fi la ora 17.13.

Deoarece Luna este aproape de orizont în acest moment, vă recomandăm să mergeți la un punct înalt sau să găsiți o zonă fără obstacole cu vedere liberă la est-nord-est pentru a prinde cea mai bună fază a eclipsei.

Cum te pregătești pentru a vedea o eclipsă de lună

377554_10151047149665122_24400073_n

#Utilizați Calculatorul Eclipselor pentru a afla când puteți vedea faza maximă a eclipsei în localitatea ta
#Verificați prognoza meteo pentru a fi îmbrăcat corespunzător
#Găsiți o locație potrivită pentru a vedea eclipsa.  O eclipsă lunară se vede mai bine atunci când afară este noapte. Cel mai bine eclipsa se vede în zonele rurale, acolo unde cerul oferă o imagine foarte clară. În schimb zonele urbane pot oferi fundaluri interesante dacă intenționați să fotografiați eclipsa.
#Atunci când te aventurezi într-o expediție pentru a vedea eclipsa de lună, nu risca să o faci de unul singur sau anunță familia și prietenii.

De ce echipament ai nevoie pentru a vedea cât mai bine eclipsa de lună

skypro.ro
skypro.ro

Pentru a vedea o eclipsă de lună nu ai nevoie de echipament special, totuși astronomii și fotografii vin cu câte recomandări care îți pot face experiența de vizualizare mai interesantă.

#Binoclu. Dacă ești interesat să vezi caracteristicile lunii în timpul eclipsei, binoclurile sunt la îndemână. Cu binoclurile, poți observa cu ușurință schimbări în culoarea Lunii, pe măsură ce umbra Pământului se mișcă peste ea. Unii astronomi sugerează vizualizarea Lunii cu binoclu la începutul și la sfârșitul eclipsei pentru a vedea o bandă turcoaz sau albastră pe Lună.

#Un telescop care este susținut în siguranță de un montaj robust. Un telescop poate fi de ajutor dacă doriți să vedeți caracteristicile de pe Lună în detalii mai mici. De asemenea, puteți conecta camera DSLR la telescop pentru a obține o fotografie mai mare a Lunii eclipsate.

Cum reușești să prinzi imagini bune cu eclipsa de lună

lunar-eclipse-indianapolis

Nu aveți nevoie de echipament special pentru a fotografia o eclipsă de lună. Chiar și o cameră de telefon mobil pot fi folosită pentru a fotografia eclipsa. Există însă și aici câteva recomandări de la fotografi mai experimentați pentru a obține o imagine mai bună.

#Conectați la aparatul foto un telescop sau utilizați un teleobiectiv.
#Utilizați trepieduri
#Baterii suplimentare. Asigurați-vă că toate bateriile, lanternele, înregistratoarele sau camerele video sunt încărcate complet în ziua eclipsei.
#Camere video pentru cei care doresc să capteze eclipsa pe video sau pe DVD
#Lanterne pentru a vă găsi drumul în întuneric
#Un ceas sau cronometru pentru înregistrarea timpului

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente