/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ A început jecmănirea părinților. Colectarea banilor de la părinți, sub orice pretext, ilegală

missing
04 septembrie 2017, ora 19:07

Mai multe asociații obștești au solicitat astăzi, într-o conferință de presă, transparență totală în tot ceea ce ține de colectarea banilor în școlile din țară.

Comitetele părintești nu au dreptul și nu au menirea de a colecta taxe ilegale. Aceasta este o ilegalitate, putem spune chiar și o infracțiune”, a declarat Ala Revenco, co-fondator AO Părinți Solidari.

Din cauza situației cu taxe informale, părăsești un liceu, deoarece, timp de un semestru întreg copilul practic venea plângând acasă”, Olga Bîtcă, Manager la CREDO

Nu toți părinții recunosc, însă, practicarea fenomenului colectării ilegale a banilor în școlile unde învață odraslele lor. Mai mult, unii consideră firească achitarea unor astfel de taxe.

Dar încă nu știm de nici o taxă, nu mi-au spus încă nimic”;

Dar este vreo asociație obștească care colectează acești bani sau cine primește acești bani. – Nu pot să vă spun, nu știu… – Nu cunoașteți? – Nu cunosc”;

În cazul în care statul nu are grijă de copii și profesori, în cazul dat eu cred că ar fi ok”.

Unii elevi recunosc că aceștia aduc bani la școală pentru ceea ce ei numesc „fondul clasei”.

Da, când la început de școală ne spuneau”;

1200 lei. Cât trebuie atât și achită de obicei. – Voi aveți asftel de taxe? – Da, este fondul clasei. Se achită”;

În ceea ce privește colectare de taxe în instituțiile de învământ superior, părerile studenților sunt împărțite:

Eu cred că este normal ca universitatea să colecteze taxe, fiindcă bugetul universității nu este atât de mare și dacă un carnet de elev noi îl cumpărăm singuri și el este doar 10 lei și 10 bani”;

Aceasta depinde de posibilitățile studentului. Asta ține de faptul că unii au posibilități, dar nu au bani, dar unii au bani, dar nu au posibilități – lor nu le-a ajuns minte, în schimb bani au”.

Pentru unii părinți, taxele ilegale constituie o problemă. Totuși, aceștia ezită să se împotrivească, deoarece se tem ca profesorii să nu se răzbune pe copii.

Asta e ca și peste tot. La școală peste tot, la școală nu-i așa? În fiecare an trebuie să achiți fondul școlii, fondul clasei. Se uită urât la părinți, la toate celea, se uită farte urât. – Și sunteți nevoit să achitați? – Da că altfel înjosesc copilul”;

Este o idee proastă. Dacă grădinițele sunt ale statului – să finanțeze statul”.

Cei de la Direcția Educație ne-au spus că taxele nu sunt obligatorii pentru părinți. În acest sens există și un Ordin, din 2016, „cu privire la interzicerea colectării ilicite de bani, sub orice pretext, în instituțiile de învățământ general”, numai că despre el se vorbește puțin. Cei de la Ministerul Educației nu ne-au răspuns la telefon pentru a ne vorbi despre fenomenul colectării ilegale a banilor în instituțiile de învățământ.

Acolo unde se impune, într-adevăr are de suferit copilul și eu am spus încă odată, trebuie să fie benevol nu trebuie impus nici un părinte să adere la această asociație și cu atât mai mult să colecteze în mod ilegal”, spune Alexandru Fleaș, direcția Educație.

La limita legalității este inclusiv colectarea banilor de la părinți prin intermediul asociațiilor părintești înregistrate la Ministerul Justiției, mai ales că nu sunt cunoscute cazuri când acestea ar elibera bonuri fiscale. Serviciul de presă al Minsiterului Justiției a comunicat pentru TV8 că e destul de complicată identificare asociațiilor care se ocupă de colectarea banilor de la părinți, deoarece acestea se înregistrează doar ca Asociații Obștești, or din acestea sunt înregistrate mii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram