/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Cine sunt cei trei polițiști reținuți în cazul Braguța. Procurorii trasează cercul responsabililor

04 septembrie 2017, ora 18:52

Acuzatorii susțin că polițiștii au tolerat pasiv comportamentul agresiv al celor patru deținuți, fără a întreprinde nimic pentru a proteja victima. Mai mult, atunci când Andrei Braguța striga după ajutor, polițiștii se făceau că nu aud.

„Ei trebuiau să audă, au auzit au reacționat așa după cum și-au închipuit că trebuie să reacționeze, venind la ușă, făcând observații. Pe parcursul a mai mult de o oră jumătate, în repetate rânduri. Cum? Prin lovituri directe cu mâinile și cu picioarele peste diferite părți ale corpului inclusiv peste cutia toracică, cap și membre inferioare inclusiv. 10:47-10:52 Victima a cerut ajutor prin bătăi în ușă”, spune șeful Secției Combaterea Torturii din Cadrul Procuraturii Generale, Ion Caracuian.

Potrivit surselor TV8, cei trei polițiști sunt: Aurel Isachi, Igor Orbu și Aurel Șapteboi, toți angajați ai Izolatorului de detenție. Informația nu a fost confirmata deocamdată nici de procuror, nici de șeful IGP Alexandru Pînzari. Ultimul a declarat ca nu poate să ne ofere informații pentru a nu prejudicia ancheta. I-am contactat pe fiecare din cei trei polițiști. La telefonul lui Aurel Isachi a răspuns o femeie care ne-a confirmat că el este reținut.

Alo bună ziua pot vorbi cu Domnul Isachi? Mmmm. Da el nu-i acasă. Da el îi reținut azi”.

Procurorii au declarat că vor investiga și acțiunile judecătorului care a emis mandatul de arestare de 30 de zile pentru Andrei Braguța, dar și ale procurorilor responsabili de izolator, care nu au informat la timp despre ilegalitățile care au avut loc.

Procurorul, printr-o notă informativă, atunci când a depistat această persoană a informat conducerea, dar deja noi ne informasem și demarasem investigațiile. Acest aspect, de asemenea, este cercetat separat pentru a vedea dacă și-a îndeplinit obligațiunile de serviciu întocmai și acei procurori, pentru că nu merge vorba de un procuror, sunt câțiva procurori responsabili de acel segment”, a spus șeful secției Combaterea Torturii din cadrul Procuraturii Generale, Ion Caracuian.

În afara de aceasta examinăm separat sistemul penitenciar, este vorba despre instituțiile medicale, este vorba de magistrați, este vorba de procurori. Moartea unui om de la sine este o tragedie, dar moartea unui om în custodia statului este o problemă mare de sistem”,a declarat Procurorul General, Eduard Harunjen.

Există suspiciuni și în ceea ce privește cauza preliminară a decesului. Astfel, acuzatorii urmează să stabilească dacă Andrei s-a îmbolnăvit de pneumonie la libertate sau aflându-se în detenție. Procurorii au inițiat o cauza penala pentru tortură și rele tratamente care s-au soldat cu decesul victimei. În cadrul acesteia trei angajați ai poliției și patru deținuți au statut de învinuiți. Anterior IGP și DIP au anunțat despre suspendarea din funcție a patru polițiști și cinci angajați ai penitenciarelor numărul 13 din capitală și 16 „Pruncul”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram