Polonia relansează problema despăgubirilor de război din partea Germaniei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, a anunţat luni că guvernul de la Varşovia va lua poziţie în ce priveşte despăgubirile de război pe care Polonia le-ar putea cere din partea Germaniei, relatează AFP. Declaraţiile sale se înscriu în contextul unor tensiuni între Polonia, de o parte, şi Uniunea Europeană şi Germania, de cealaltă, tensiuni ce s-au acumulat după recentele declaraţii ale cancelarului Angela Merkel. În timp ce se declara în favoarea unor relaţii bune cu Varşovia, Merkel a afirmat că nu poate să tacă în legătură cu statul de drept în Polonia, obiect al unor critici din partea Comisiei Europene.

Răspunzând unei întrebări la postul de radio privat RMF FM, Waszczykowski a estimat că valoarea despăgubirilor pe care Polonia riscă s-o invoce „ar putea depăşi” o mie de miliarde de dolari, cifră evocată sâmbăta trecută de către colegul său de la Ministerul de Interne, Mariusz Blaszczak. Waszczykowski a subliniat totodată că decizia de a adresa sau nu o astfel de cerere Berlinului nu aparţine doar ministrului de externe. „Trebuie să începem o discuţie serioasă cu germanii pentru a reflecta împreună la modul de a ieşi din situaţia în care relaţiile germano-poloneze sunt umbrite de agresiunea germană din 1939 şi de problemele care n-au fost soluţionate după război”, a declarat Waszczykowski, apreciind că „situaţia este complicată pe plan legal”, conform Agerpres.

Ministrul polonez a estimat printre altele că aceeaşi problemă trebuie analizată şi în legătură cu Rusia, care a întreprins o agresiune împotriva Poloniei pe 17 septembrie 1939. Subiectul referitor la despăgubirile de război din partea Germaniei a fost relansat pe 28 iulie de către liderul partidului conservator de la putere, Jaroslaw Kaczynski.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...