„Nu văd dovezi că Rusia are ambiţii teritoriale în Europa”, a spus Galeotti, care a precizat, de exemplu, că intervenţia Moscovei în Ucraina a fost în principal „un act politic”, pentru a pune presiune asupra Kievului.

Moscova „vrea să ne demoralizeze şi să ne divizeze”, pentru ca Vladimir Putin „să nu întâmpine obstacole” în acţiunile sale în Rusia şi în sfera de influenţă a acesteia, a spus Galeotti, în cadrul unei dezbateri despre politicile de securitate şi militare ruse, organizată la Bucureşti de ESGA (Experts for Security and Global Affairs Association).

Limita ambiţiilor lui Putin este menţinerea controlului asupra fostului spaţiu sovietic, a adăugat el.

„Cred că Rusia ştie că NATO nu poate fi combătută militar. Doar trupele NATO ale Europei, fără militari americani sau canadieni, sunt mai numeroase decât ale Rusiei. E adevărat, multe sunt din Turcia, ceea ce mă îngrijorează”, a mai declarat Galeotti.

În acest context, strategia Rusiei este de a diviza Europa, iar pentru asta apelează la operaţiuni subversive, atacuri cibernetice sau acţiuni de dezinformare, a subliniat el.

„Ce face Rusia este o gherilă geopolitică. Şi-a dat seama că este în concurenţă cu Occidentul şi că acesta este mai puternic”, aşa că Vladimir Putin vrea să exploateze punctele vulnerabile din democraţiile europene, a atras al atenţia.

„Rusia poate foarte rar să creeze probleme în Occident, dar le poate pe exploata pe cele existente (...) Rusia foloseşte orice mijloace pe care le are la dispoziţie (...) Nu există niciun aspect al societăţii ruse care să nu poată fi folosit de stat în scopuri proprii”, a spus Galeotti.

El a spus că statul rus utilizează uneori, în acest sens, inclusiv grupuri de crimă organizată, servicii secrete, media străine, agenţii de propagandă, think-tank-uri, persoane individuale sau oligarhi „care din când în când acţionează ca agenţi ruşi”.

„Este vorba de o campanie care nu e clar coordonată de la centru. Rusia mizează (inclusiv) pe acţiuni individuale. Oamenii fac lucruri despre care cred că sunt pe placul Kremlinului (...) Dacă au succes, Kremlinul se poate implica şi susţine (...) Este dificil pentru noi, pentru că nu este un plan global”, ci există multe persoane sau instituţii care desfăşoară diverse acţiuni, a evidenţiat Galeotti.

El a spus că Vladimir Putin vrea să demonstreze că Rusia este în continuare o mare putere şi că este invitată la masa discuţiilor în orice chestiune internaţională, doar că acest lucru se face cu costuri foarte mari pe termen lung.

Rusia nu îşi poate permite cheltuielile cu operaţiunile externe şi cu dezvoltarea militară internă din acest moment, a subliniat analistul.

„Putin foloseşte armata ca instrument de diplomaţie coercitivă şi pentru a ne ţine îngrijoraţi”, a mai declarat el.

Răspunzând unei întrebări privind ce ar trebui să facă Bucureştiul în acest context, el a recomandat ca România să îşi întărească apărarea împotriva manipulării din partea Rusiei, să se ocupe de problema corupţiei, care poate fi exploatată de Moscova, şi să construiască relaţii mai bune şi să consolideze solidaritatea cu ţările din Europa Centrală, „pentru că este crucial”.