La reparaţia străzilor din Chişinău s-ar folosi materiale necalitative

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consilierul municipal al fracțiunii Partidului Socialiștilor, Alexandr Odințov, a cerut organelor de drept să verifice calitatea reparațiilor drumurilor din Chișinău. Despre acest lucru a declarat luni consilierul, la o conferință de presă, după ședința operativă a primăriei.

El a menționat că consilierii municipali primesc zilnic „sute de plângeri din partea cetățenilor despre nelegiuirea care se petrece în municipiu. Zilele acestea am fost contactați de unul dintre antreprenori, care a declarat că în timpul lucrărilor efectuate pe bulevardul Ștefan cel Mare și pe strada Alecu Russo s-au folosit materiale necalitative”.

Potrivit acestuia, contractorul utilizează pietriș de calitate proastă, de asemenea a efectuat cea mai mare parte a lucrărilor pe Russo, unde licitația a fost câștigată de compania „Delta”. Potrivit Centrului Național Anticorupție, Delta este o firmă afiliată cu Chirtoacă. De asemenea, agentul economic care a anunțat despre încălcări și a prezentat documente a spus că a câștigat o licitație pentru furnizarea de asfalt, dar în pofida acestui lucru, Exdrupo continuă să cumpere materiale de la un alt furnizor.

Datele Expert-Grup indică faptul că lucrările de reparație de pe str. Russo au fost realizate necalitativ, depășind bugetul cu mai mult de 40 de milioane de lei, și nu a fost finalizate în opt luni, dar în doi ani. În ceea ce privește Bulevardul Ștefan cel Mare, există dovezi că pentru licitația câștigată „cinstit”, primarul a fost răsplătit de Delta cu un apartament în București.

Odințov s-a adresat către organele de drept cu o solicitare de a „verifica dacă Dorin Chirtoacă are o locuință la București, precum și de a lămuri schemele de reparație a drumurilor, și de a verifica calitatea lucrărilor efectuate”.

Consilierul a dezvăluit, de asemenea, o schemă de provocări, în care participă întreprinderile comunale și serviciile municipale.

Comentând cu privire la solicitarea autorităților locale de a aloca suplimentar suma de 3 milioane de euro pentru reparațiile stradale, consilierul a spus: „Proiectul de renovare a străzilor a fost elaborat în 2012. Atunci, proiectul nu a fost văzut de nimeni, decât de administrația transporturilor. Cine a stabilit sarcinile – nu se știe. Mai întâi au elaborat proiectul, au realizat lucrările, apoi și-au amintit că nu au schimbat căile de comunicație și au început să strice ceea ce făcuseră deja”.

„Anul trecut, întreprinderea municipală Apă-Canal a primit 60 de milioane de euro pentru înlocuirea rețelelor. De ce nu se putea de prevăzut bani pentru reparațiile stradale în cadrul acestui împrumut? Da, o parte din bani a fost alocată pentru Termoelectrica și Gas Natural Fenosa pentru a înlocui rețelele – chiar dacă o întreprindere ar putea gestiona și găsi finanțare, iar a doua ar trebui să înlocuiască complet rețelele din contul propriu”, a protestat Odințov.

Consilierul consideră că „în Chișinău a apărut un nou sistem de” răsturnare”a banilor: se elaborează un proiect prost, se desfășoară lucrări necalitative, Delta este selectată pentru realizarea lucrărilor, iar primarul modifică valoarea proiectului și spune că este nevoie de o finanțare suplimentară.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...