După ce maximă eminesciană se ghidează premierul Pavel Filip

Premierul Pavel Filip a participat astăzi la deschiderea ediției a VI-a a Congresului Mondial al Eminescologilor, unde a făcut referință la o maximă eminesciană după care se ghidează și el astăzi.”Nu poate exista organizare serioasă cu oameni fără știință, fără pregătire. La civilizație nu se ajunge decât prin muncă”, l-a citat pe marele poet premierul.   

În alocuţiunea sa, Pavel Filip a menţionat că opera, viziunea şi activitatea multilaterală prodigioasă a marelui Eminescu reprezintă atât un veritabil model literar, cât şi un exemplu de conduită civică şi probitate morală, de patriotism şi dragoste de ţară, elemente indispensabile societăţii noastre.

În acest context, Pavel Filip a subliniat importanța studiului publicisticii lui Mihai Eminescu, care a abordat marile probleme sociale valabile și astăzi, identificând de fiecare dată soluţii salvatoare pentru destinul neamului nostru.

Totodată, premierul a menţionat că ediția curentă a Congresului Mondial al Eminescologilor este un prilej în plus de a exprima omagiu academicianului Mihai Cimpoi, care ieri a împlinit 75 de ani, pentru consideraţiile, judecăţile sale critice cele mai complexe și valorificarea operei eminesciene. „Mihai Cimpoi este un literat universal, dar mai întâi de toate El este al nostru, este un savant de o înaltă ținută academica, posedând și deosebite calităţi morale și civice, motiv pentru care îl admirăm”, a menţionat Pavel Filip.

Congresului Mondial al Eminescologilor este organizat anual în scopul promovării operei și personalității lui Mihai Eminescu în întreaga lume și aprofundării studiilor eminesciene. În acest an, la Congresul, ce se desfășoară în perioada 4-5 septembrie, la care participă eminescologi din R. Moldova, România, Ucraina, Italia, Austria, Bulgaria, Turcia, China și Chile.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.