Cum ar arăta un război între SUA și Coreea de Nord?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tensiunile dintre SUA și Coreea de Nord au atins cote fără precedent, după ce regimul de la Phenian a anunțat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen. Explozia a provocat un cutremur de magnitudine 6.3, iar Coreea de Sud a reunit de urgență consiliul de securitate, pentru a discuta despre amenințarea din nord.

Prima țintă pe lista dictatorului Kim Jong-un este insula Guam, un teritoriu american din Oceanul Pacific. La numeroasele provocări ale Coreei de Nord, președintele american Donald Trump a declarat că Phenianul va fi lovit cu „foc și furie”, dacă nu își temperează amenințările. Mai multe surse din administrația lui Trump au declarat că președintelui i-au fost deja prezentat opțiunile militare împotriva Coreei de Nord.

În aceste condiții, se vorbește tot mai mult despre posibilitatea izbucnirii unui război între SUA și Coreea de Nord. Cum ar arăta însă un astfel de conflict între cele două state? Și ce consecințe ar avea asupra restului lumii? Mai mulți experți militari citați de Bloomberg au încercat să răspundă acestor întrebări:

Pot încerca SUA o lovitură de precizie?

S-a tot discutat despre posibilitatea ca SUA să lovească centrele militare nord-coreene și să distrugă armamentele nucleare ale Phenianului, înainte ca aceștia să aibă timp să le folosească. Însă un astfel de scenariu nu este realist: rachetele balistice și unitățile de depozitare a armamentului nuclear din Coreea de Nord se află dispersate și ascunse pe tot teritoriul țării. Eșecul de a lovi toate aceste puncte dintr-o lovitură organizată ar însemna apoi că 10 milioane de oameni din Seul și 38 de milioane din Tokyo, dar și zeci de mii de americani din zonele care pot fi atinse de rachetele nord-coreene ar fi în pericol de moarte.

„O asemenea ripostă nu are nevoie de consiliul de securitate, este vorba despre o retaliere. În momentul în care Phenianul ar ataca o parte din SUA, răspunsul va fi de așa natură…Simplul atac justifică riposta, care nu are cum să fie decât deosebit de violntă, ar șterge de pe fața pământului Coreea de Nord”, susține Hari Bucur, expert in securitate națională, citat de Digi24.

„Consiliul de securitate va lua în discuție dacă mai există ceva nou de sancționat la Coreea de Nord și de ce unii dintre actorii internaționali nu au aplicat în totalitate prevederile sancțiunilor. Aceste sancțiuni înseamnă o izolare economică, diplomatică, politică, umanitară de o factură nemaiîntâlnită”, a mai adăugat acesta.

Când ar putea lansa Kim Jong-un un atac nuclear?

„Chiar și cea mai mică lovitură a Statelor Unite ar putea fi înțeleasă de către Coreea de Nord ca făcând parte dintr-un atac de amploare, ceea ce ar declanșa lansarea unui atac nuclear”, a declarat Jeffrey Lewis, director al programului din Asia de Est, de la Institutul Middlebury pentru Studii Internaționale. Altfel spus, în momentul în care Phenianul ar considera că un atac al SUA este iminent, prima consecință ar fi lansarea unui contraatac nuclear.

„Realitatea este că ne așteptăm ca Phenianul să continuie cu insistența de a fi declarată putere nucleară. În momentul de față a făcut dovada lansării unor rachete cu rază medie și lungă și a făcut dovada că are capacitatea de detonare a unor bombe de mare calibru. Trebuie să apară o a treia dovadă. Că poate să pună o bombă de asemenea calibru pe o rachetă din aceasta. Nu s-a facut niciodată un asemenea test, nici SUA, nici sovieticii… Dar Coreea cam asta se pare că are de gând. Că poate să pună o bombă nucleară pe o rachetă”, completează Hari Bucur

Este schimbarea regimului o opțiune în Coreea de Nord?

Schimbarea regimului de la Phenian nu ar însemna neapărat o schimbare în bine pentru restul lumii, nici pentru cetățenii Coreei de Nord. Când Kim Jong-un a ajuns la putere, după moartea tatălui său, mulți au apreciat că noul lider, școlit în Elveția ani de zile, va fi dispus să deschidă calea țării sale spre restul lumii. Nu numai că acest lucru nu s-a întâmplat, dar tensiunile din zonă au luat amploare.

Pe de altă parte, înlăturarea lui Kim Jong-un de la putere ar presupune și înlăturarea tuturor celor din jurul său. Iar o astfel de măsură radicală nu ar fi pe placul Chinei, care s-ar putea trezi peste noapte cu mii de refugiați nord-coreeni la graniță, dar și cu soldați americani.

Care ar fi consecințele economice ale unui război?

Coreea de Sud reprezintă 1,9% din economia mondială și este țara de origine pentru multinaționale precum Samsung sau Hyundai. O scădere dramatică a activității economice, pe fondul unui război, ar avea ecouri la nivel mondial. Acțiunile s-ar prăbuși pe bursă, prețul petrolului ar scădea drastic, iar monedele din zonă s-ar devaloriza rapid. „Criza umanitară și reconstrucția economică din Peninsula Coreeană după un conflict nuclear ar cere intervenții internaționale la scară largă, conduse de China, SUA și Uniunea Europeană. Și ar dura mai bine de 10 ani pentru a reconstrui economia”, apreciază Rajiv Biswas, economist al IHS Markit.

Ce alte variante mai au la îndemână SUA și Coreea de Nord?

Analiștii citați de Bloomberg susțin că este momentul ca cele două state să se întâlnească la discuții și să negocieze un armistițiu. Oprirea programului Coreei de Nord de dezvoltare a armei termonucleare sau a unor arme și mai avansate ar fi un succes, susține Jeffrey Lewis. Întrebarea principală este legată de ce i s-ar putea oferi lui Kim Jong-un, astfel încât acesta să fie dispus să renunțe la testele nucleare, mai remarcă Lewis.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...