Cheltuielile pentru apărare în Moldova rămân infime: Circa 0,37% din PIB pentru anul 2017

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În ultimii ani, finanțarea apărării naționale nu a fost o prioritate pe agenda națională de dezvoltare. În același timp, începând cu anul 2009, sumele alocate pentru acest sector au scăzut brusc. Pentru anul 2017 au fost alocate în jur de 0,37% din PIB, ceea ce acoperă cheltuielile operaționale, însă nu se poate vorbi în niciun caz despre surse pentru dezvoltare.

Conform Secretarului de Stat în Ministerul Apărării, Aurel Fondos, pentru anul 2017 au fost alocate în jur de 0,37% din PIB, ceea ce acoperă cheltuielile operaționale și evident de avut surse pentru dezvoltare nici nu se pune întrebarea. Astfel, acesta declară că miza cea mare se pune pe ajutorul partenerilor de dezvoltare.

„Tare mult mizăm pe ajutorul care ne este acordat în diferite proiecte, programe în care cooperăm cu partenerii noștri, în primul rând, Statele Unite ale Americii, o cooperare destul de productivă și eficientă, fiindcă avem nu numai mijloace tehnico-materiale, dar și posibilitatea de a instrui, de a pregăti forțele. Și vreau să menționez: forțele noastre care sunt pregătite pe diferite exerciții internaționale au numai o agendă – pregătirea pentru operațiuni internaționale sub mandatul Organizației Națiunilor Unite”, spune Fondas într-un interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit acestuia, în pofida acelui buget auster pe care îl are Armata, cheltuielile operaționale sunt acoperite. „Noi nu putem să ne dezvoltăm, noi nu putem să avem tehnică mai performantă. Tare bine cunoașteți ce tehnică avem militară, de luptă etc. Ce ține de întreținerea Armatei Naționale – fie cu echipament, fie cu hrană –, Guvernul Republicii Moldova asigură totalmente acest front. Mai mult ca atât, avem soldați în zona de securitate; mulți rămân să facă serviciul mai departe prin contract. Cazuri sunt tare multe, fiindcă prima dată el are trei mese pe zi asigurate”, mai spune oficialul.

Acesta declară că armata fiind un atribut al statului, un pilon al securității și al apărării naționale care, într-adevăr, necesită finanțe considerabile, fiindcă acele pericole, acele riscuri care domină acum nu numai regiunea, dar și pe plan internațional, acele mijloace sofisticate de a duce un război, evident că solicită de la acele structuri de apărare, structuri militare dotare și o pregătire pentru a contracara aceste pericole.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...