Scrisoarea lui Obama către Trump, înainte de învestire. Ce sfaturi i-a transmis fostul președinte

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Amândoi am fost binecuvântați!”, sunt cuvintele pe care Barack Obama i le-a adresat lui Donald Trump în ultimele sale momente petrecute în Biroul Oval. Fostul președinte i-a lăsat în Biroul Oval o scrisoare scrisă de mână, pe care i-a adresat-o, cu litere mari, „Domnului Președinte”. Conținutul scrisorii a fost făcut public de către jurnaliștii de la CNN, la aproape nouă luni după învestirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Este o tradiție veche și elegantă: președintele american în exercițiu îi lasă succesorului său o scrisoare, pe care acesta o găsește la sosirea sa în Biroul Oval, conform realitatea.net.

„Stimate Domnule Președinte,

Felicitări pentru o cursă remarcabilă. Milioane de oameni și-au pus speranțele în tine și toți, indferent de partid, ar trebui să sperăm pentru prosperitate și securitate sporită în timpul mandatului tău.

Acesta este un birou unic, fără un plan clar de succes, așa că nu știu dacă vreun sfat de-al meu va fi neapărat deosebit de util. Totuți, permiteți-mi să vă ofer câteva reflecții din ultimii 8 ani.

În primul rând, amândoi am fost binecuvântați, în moduri diferite, cu mare noroc. Nu toată lumea este atât de norocoasă. Depinde de noi să facem tot ce putem pentru a construi mai multe scări de succes pentru fiecare copil și familie care este dispusă să muncească din greu.

În al doilea rând, conducerea americană în această lume este cu adevărat indispensabilă. Depinde de noi, prin acțiuni și exemple, să susținem ordinea internațională care s-a extins în mod constant de la sfârșitul Războiului Rece și de care depind propria noastră bogăție și siguranță.

În al treilea rând, suntem doar ocupanți temporati ai acestui birou. Acest lucru ne facem să fim păzitori ai acelor instituții și tradiții democratice, cum ar fi supremația legii, separarea puterilor în stat, protecția egală și libertățile civile. Indiferent de împingerea și tragerea politicii zilnice, depinde de noi să lăsăm acele instrumente ale democrației noastre cel puțin la fel de puternice cum le-am găsit.

Și, în cele din urmă, faceți-vă timp, în graba evenimentelor și a responsabilităților, pentru prieteni și familie.

Michelle și cu mine vă urăm, ție și Melaniei, toate cele bune la începutul acestei mari aventuri și să știți că suntem gata să vă ajutăm în orice fel putem.

Mult noroc!”, i-a transmis Barack Obama lui Donald Trump, înainte de învestire.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...