Donald Trump i-a transmis premierului Japoniei că este pregătit să folosească arme nucleare împotriva Coreei de Nord

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele american Donald Trump l-a asigurat, luni, pe premierul japonez Shinzo Abe de disponibilitatea Statelor Unite de a recurge la armele nucleare împotriva Coreei de Nord, dacă va fi necesar, potrivit unui comunicat al Casei Albe. Fostul şef al serviciilor de informaţii israeliene, Amos Yadlin, îndeamnă Washingtonul să atace preventiv Coreea de Nord dacă are capacitatea de a o face.

Trump şi Abe au avut o conversaţie telefonică, pe durata căreia cei doi lideri au condamnat „acţiunile destabilizatoare şi provocatoare ale Phenianului”. Preşedintele american l-a asigurat pe premierul japonez că Statele Unite vor continua să protejeze aliaţii săi, „folosind întreaga gamă de capacităţi diplomatice, convenţionale şi nucleare avute la dispoziţie”.

Cu câteva ore mai devreme, Statele Unite au avertizat Coreea de Nord că ar putea declanşa „un răspuns militar masiv” dacă aceasta din urmă le va ameninţa teritoriul sau pe cel al aliaţilor lor.

Avertismentul a fost formulat de ministrul apărării american Jim Mattis în finalul unei reuniuni de urgenţă convocată de Donald Trump cu consilierii săi în domeniul securităţii naţionale.

Reuniunea a vizat examinarea consecinţelor celui de-al şaselea test nuclear nord-coreean care, potrivit Phenianului, a fost unul cu bombă cu hidrogen sau o bombă H, mult mai puternică decât bomba atomică sau bomba A.

Fostul şef al serviciilor de informaţii israeliene, Amos Yadlin, a declarat duminică, după ultimul test nuclear al Phenianului, că Washingtonul ar trebui să atace preventiv Coreea de Nord dacă are capacitatea de a o face, informează EFE, preluată de agerpres.ro.

În declaraţii făcute la postul de radio israelian 103FM, Yadlin a apreciat că, deşi Coreea de Nord are capacităţi nucleare, el se îndoieşte că Phenianul este pregătit să lanseze un atac, la fel cum şi-a exprimat îndoiala şi în legătură cu faptul că SUA au inteligenţa necesară pentru a realiza o operaţiune militară într-o manieră sigură.

„Dacă după un atac de acest gen se lansează o rachetă împotriva (SUA), atunci nu ar mai avea niciun sens să mai fi atacat”, a declarat oficialitatea israeliană, care a apreciat că „întrebarea este dacă SUA au inteligenţa care să le permită să ducă la bun sfârşit un atac preventiv care să distrugă capacităţile Coreii de Nord”.

Yadlin a adăugat că situaţia cu Coreea de Nord se complică şi mai mult deoarece ţintele cele mai probabile ale unui contraatac ar fi Coreea de Sud şi Japonia. Fostul şef al spionajului militar israelian, care a fost şi ataşat militar la Washington, consideră că este posibil ca nici SUA să nu fie sigure că au capacitatea de a ataca în aceste momente şi că o operaţiune militară împotriva Coreii de Nord este foarte complicată şi riscantă.

„Însă există realitatea şi există războiul declaraţiilor”, a atras atenţia Yadlin. „Realitatea este că Coreea de Nord are arme nucleare. Dar asta nu-i o noutate”, a continuat el, considerând totodată că Phenianul mai are drum lung de parcurs până când va putea să-şi pună în practică ameninţările.

Coreea de Nord a anunţat că a testat duminică o bombă cu hidrogen, în cadrul celui de-al şaselea test nuclear al Phenianului şi, judecând după seismul pe care l-a produs, acest ultim test pare a fi şi cel mai puternic de până acum.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...