Principală  —  Ştiri   —   Crește numărul de turiști. Majoritatea…

Crește numărul de turiști. Majoritatea vin pentru odihnă, a cincea parte – pentru afaceri, iar câteva mii vin pentru tratamente medicale

 

121.000 de oameni au vizitat R.Moldova în anul 2016, cu 27.000 mai mulți decât în anul 2015, informează Agenția Turismului a R.Moldova. Potrivit unui clasament al Organizației Mondiale a Turismului, Republica Moldova ocupă locul 5 în lume cu cea mai rapidă creștere a numărului de călători în scop turistic – 28, 6%.

De la începutul anului 2017 și până în prezent, agențiile de turism din R.Moldova au acordat servicii de turism pentru 110 mii de cetățeni străini. Potrivit Biroului Național de Statistică, peste 76% dintre aceștea au venit în scopuri de odihnă, 19% – pentru afaceri și 4% dintre ei au sosit în scopuri de tratament, ceea ce ar însemna circa 5000 de persoane. Cea mai mare pondere o dențin turiștii veniți din România (peste 14%) și Federația Rusă (peste 10%). Lista continuă cu turiștii sosiți din Austria, Polonia, Ucraina, Grecia, Germania, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, China, Japonia, Turcia, Olanda, Italia, Franța, Suedia și Estonia, Israel și Finlanda.

În R.Moldova este practicat turismul ecologic, vitivinicol, cultural și religios. Din acest motiv, direcțiile alese de turiști variază. Cei care optează pentru turismul ecologic, pot vizita rezervația peisagistică „Trebujeni”, complexul muzeal Orheiul Vechi, rezervația științifică „Iagorlîc”, rezervația „Plaiul Fagului”, rezervația „Suta de Movile”, regiunea Țâpova și Saharna. Cei care sunt atrași de regiunele vitivinicole ale R.Moldova pot vizita beciurile subterane de la Mileștii Mici, vinăria Purcari, Chateau Vartely, vinăria Cricova. Alte direcții propuse de Agenția Turismului sunt Cetatea Soroca, Valul lui Traian de Sus, Cetatea Tighina, inclusiv și lăcașele sfinte. Printre cei 4% de turiști care vin pentru tratamente, majoritatea aleg serviciile stomatologice din Republica Moldova, pentru prețuri mai mici decât în statele dezvoltate.