Ministerul de Externe al Republicii Moldova condamnă cel mai puternic test nuclear efectuat de Coreea de Nord

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova condamnă cu fermitate testul nuclear efectuat de Republica Populară Democrată Coreeană pe data de 3 septembrie 2017. Această acțiune generează o nouă escaladare a tensiunilor din peninsula coreeană şi reprezintă o provocare majoră la adresa păcii la nivel global.

Continuarea unor asemenea acţiuni de către autorităţile nord-coreene constituie o violare a multiplelor rezoluții ale Consiliului de Securitate ONU, inclusiv a Rezoluției 2321 adoptată în noiembrie 2016.

Republica Moldova împărtăşeşte plenar preocupările profunde ale comunității internaționale faţă de aceste acțiuni cu efect destabilizator asupra situației de securitate din peninsula coreeană şi regiunile adiacente şi îndeamnă autoritățile de la Phenian să renunțe la politica de înarmare nucleară şi să se reangajeze într-un dialog politic credibil cu comunitatea internațională.

Coreea de Nord a anunțat ieri că a testat o bombă cu hidrogen. Postul public de televiziune de la Phenian a afirmat că testul a fost un „succes total”. Bomba cu hidrogen poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean.

Anterior, Japonia și Coreea de Sud confirmaseră că Phenianul a efectuat duminică al șaselea său test nuclear. Potrivit Agenției de meteorologie din Coreea de Sud, puterea exploziei produse de acest test a fost de 9,8 ori mai mare decât cea de la testul precedent, realizat în septembrie anul trecut și care fusese cel mai puternic dintre toate experimentele nucleare nord-coreene începând din 2006.

Menționăm că UE, SUA, Rusia, China și alte state au condamnat testul nuclear și s-au arătat indignate de acțiunile Coreii de Nord.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...