„Participarea la vot este mai mică, constatăm o situaţie dificilă. Un rezultat cert este faptul că vom avea o majoritate democratică în consiliul municipal si vom putea continua lansarea proiectelor noi. Pentru turul II se conturează o situaţie similară cu cea din 2007 şi 2011. Mesajul de mai departe al PL pentru campania electorală este „primarul tuturor şi capitala pentru toţi”. În Chişinău avem un vot conştient, nu unul de protest cum a fost la Orhei sau la Bălţi”, a menţionat Dorin Chirtoacă.

Totodată, acesta s-a arătat sigur că va învinge în turul doi şi s-a referit uşor ironic la contracandidatul său, Zinaida Greceanîi. „Trebuie s-o felicităm pentru că este un succes să câştigi, fără să apari într-o campanie electorală. Vom câştiga cu siguranţă în aşa fel încât să reconstruim credibilitatea spulberată de PLDM şi PD, în aşa fel încât să ducem până la capăt parcursul european al Republicii Moldova”, a adăugat Chirtoacă.

În context, liderul PL, Mihai Ghimpu, a ţinut să menţioneze: „Nu este un vot pentru Zinaida Greceanîi. Este un vot geopolitic, dat pentru Rusia.”

„Chirtoacă a depăşit-o pe Greceanîi cu 2%. Acest lucru demonstrează că cetăţenii din Chişinău au înţeles cine poartă vina pentru sărăcie, corupţie, furturi şi nu ne-au pus pe noi în acelaşi coş. În Străşeni, PD ne-a procurat cinci primari, dintre care patru au câştigat din primul tur. Ei vin cu miliardul şi câştigă”, a adăugat Mihai Ghimpu.

La scurt timp după conferinţa susţinută de PL au ieşit şi socialiştii în faţa presei. Aceştia s-au arătat mulţumiţi de rezultate şi au anunţat că au pornit deja negocierile privind formarea coaliţiilor în consiliile raionale. Se discută cu cei din Partidul Nostru şi cu unii reprezentanţi ai PCRM, dar este exclusă orice coaliţie cu consilierii PLDM, PD, PL, afirmă socialiştii. Totodată, au îndemnat partidele de la guvernare să nu se îmbete cu apă rece, pentru că au fost votaţi fie prin şantaj, fie pentru că cetăţenii în teritoriu au votat pentru om, nu pentru partid. În context, au acuzat partidele de la putere că au folosit resursele administrative, ceea ce a contribuit la rezultatul obţinut.

Cât despre turul doi al alegerilor în capitală, PSRM îl acuză pe Dorin Chirtoacă de isterizarea societăţii prin sperietoarea pe nume „mâna Moscovei”.

„Chirtoacă joacă pe chestia asta - mâna Moscovei. Nu-l duce capul la altceva. Care mână a Moscovei? Oare mâna Moscovei i-a dat apartament secretarei şi rute consilierilor? Dacă vreţi hotelul lui Plahotniuc în parcul central, votaţi-l pe Chirtoacă. Dacă locuitorii capitalei consideră că baistrucul, show man-ul şi clovnul trebuie să rămână, ei decid. Să nu se întâmple aşa: dă, doamne, mintea moldoveanului ce de pe urmă. Treziţi-vă, lăsaţi geopolitica şi nu vă lăsaţi şantajaţi. Dacă vreţi oamenii oligarhilor să conducă mai departe în Chişinău, poftim, dar să vedeţi ce o să fie din Chişinău peste jumătate de an”, a declarat Igor Dodon.

„Rezultatele obţinute ne dau posibilitatea să credem că municipiul Chişinău au o şansă reală de a scăpa de haosul în care s-a pomenit în ultimii ani. Chişinăul a degradat tot mai mult în ultimii ani, străzi distruse, agenţi economici care şi-au abandonat afacerile. Sperietoarea cu care vine Dorin Chirtoacă, precum că vine mâna Moscovei, vine Putin, este o încercare de isterizare totală a oamenilor”, a adăugat Zinaida Greceanîi.

În privinţa reproşului din partea lui Dorin Chirtoacă, în ce ţine de neparticiparea Zinaidei Greceanîi la dezbateri electorale, aceasta a declarat că nu acceptă să se lanseze în discuţii isterice. „Am considerat mult mai util să discut cu cetăţenii. Show-uri aşa ca la dumnealui eu n-am învăţat să fac”, a punctat candidatul PSRM.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.