19:25:15 25.04.2024
Stiri

Mai mult dialog și mai puțină hoție

Opinii 15.06.2015 15:13 Vizualizări2027 Autor: Vasile Gârneț
Mai mult dialog și mai puțină hoție


Contre-jour

Aseară, după primele rezultate ale alegerilor, când la Bălți Renato Usatîi își începuse delirul, când la Orhei Shor își trăgea costumul de codrean sadea, iar optimistul „rotund” Dodon spunea că doamna Greceanîi poate câștiga din primul tur, dispoziția tuturor proeuropenilor era la pământ. Am primit câteva mesaje din România, în care mi se cerea să explic „prostia” moldovenilor. Le-am răspuns, moderat-optimist, că prostia e răspândită în mod egal peste tot, că e de găsit și la București, doar că în R. Moldova prostia este amplificată de sărăcie, disperare și dezinformare.

Totuși, noaptea este un sfetnic bun. Spre dimineață, când informațiile cu privire la rezultatele alegerilor inundaseră calculatoarele CEC-ului și căpătaseră și o anume coerență, ce permitea o corectă interpretare, am văzut că R. Moldova rămâne în general colorată la fel, verde-albastru, după blazoanele principalelor partide aflate la guvernare (PLDM/PD), iar în Chișinău Zinaida Greceanîi nu doar n-a câștigat din primul tur cum profețise, prematur euforic, șeful ei de partid, dar a și fost devansată, cu aproape 2%, de Dorin Chirtoacă.

Problema Zinaidei Greceanîi este că n-a vorbit în campanie, nu a participat la dezbateri televizate, nu s-a confruntat cu principalii săi concurenți, pentru că nu poți să dialoghezi cu lumea doar de pe panourile unde ți-ai pus fotografii bine liftate.

Pe de altă parte, problema lui Dorin Chirtoacă de acum încolo ar putea fi aceea că vorbește prea mult sau că vorbește ce nu trebuie. Am văzut o declarație a sa în care jubila, îndată după primele rezultate parvenite din teritoriu, că PLDM și PD vor fi zdrobite în aceste alegeri și că acesta este rezultatul guvernării proaste al coaliției minoritare, al miliardului furat etc. Dar nu era deloc cazul să se bucure: cifrele acumulate de cele două partide nu reprezintă chiar un dezastru, cum le văzuse el, iar pentru turul decisiv în Chișinău va avea nevoie de sprijinul acestor partide și de voturile lui Oazu Nantoi, adică de susținerea „PPEM-Iurie Leancă” la scrutinul de peste două săptămâni, dar și în Consiliul Municipal, pentru a forma o majoritate democratică. Ca să nu mai spunem că tot cu aceste două partide (poate și cu cel al lui Leancă) va avea de negociat o eventuală intrare la guvernare.

Așa încât prioritatea momentului după alegerile locale și înaintea turului 2, acolo unde este cazul, va fi dialogul, capacitatea de a depăși râca, invidia, complexele de tot felul, pentru că pe ceea ce se cheamă „eșichierul de dreapta” din R. Moldova forțele rămân aproximativ aceleași, asistăm doar la mici migrații de electorat dintr-o parte în alta. Așa că tot aceleași forțe și tot acești oameni, care se urăsc, se suspectează și chiar se mai și trădează, pe ici-pe acolo, vor trebui să propună o guvernare proeuropeană, care să prevină instalarea coșmarului rusesc. Va fi însă și o altfel de guvernare?...

Un important semnal de alarmă după aceste alegeri, care au fost boicotate de mai mult de jumătate dintre cei cu drept de vot (și în special de tineri), este jaful dezmățat din țară, care i-a îngrozit și i-a descurajat pe oameni. Moldovenii vor dreptate, vor să nu se mai fure la fel de mult. Am devenit cea mai săracă țară, cea mai înverșunată în a-și da tunuri financiare.

De acum încolo va trebui să răbdăm show-urile lui Renato și cuvântările grațioase în limba română ale lui Ilan Shor la Orhei. Și, bineînțeles, să așteptăm „miracolele” promise de cei doi în campanie. Urmărite atent și cu exigență, Bălți și Orhei vor fi, cred, două enclave care vor speria lumea cu ce se poate întâmpla dacă oferi puterea unor interlopi și poate îi va lecui de iluzii pe cei care vor să trăiască în R. Moldova ca într-un off-shore. Adică fără a da socoteală nimănui.

Avem și la nivel național asemenea prestidigitatori. Ce-au scos ei până acum din „joben” a fost doar dreptate și prosperitate pentru mafioți.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md