Coreea de Nord a anunțat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen

Coreea de Nord a anunțat că a testat o bombă cu hidrogen, transmit duminică agențiile de presă Yonhap și AFP. Postul public de televiziune de la Phenian a afirmat că testul a fost un “succes total”. Bomba cu hidrogen poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean.

Potrivit Agenției de meteorologie din Coreea de Sud, puterea exploziei produse de acest test a fost de 9,8 ori mai mare decât cea de la testul precedent, realizat în septembrie anul trecut și care fusese cel mai puternic dintre toate experimentele nucleare nord-coreene începând din 2006.

Un cutremur a avut loc la scurt timp în pensinsula coreeană, care – potrivit informațiilor de la această oră – pare a fi provocat de un test nuclear. Seismul a avut magnitudinea de moment de 6,3 și a fost cel mai puternic cutremur provocat de o astfel de armă a Coreei de Nord.

După circa jumătate de oră, agenția chineză a anunțat că un alt cutremur, de 4,6, a fost detectat în Coreea de Nord. Potrivit experților chinezi, este vorba despre un seism provocat, având loc la o adâncime mică.

Kim Jong-Un a declarat că „toate componentele bombei H au fost 100% fabricate în țară”, iar dispozitivul este „o bombă termonucleară cu o putere foarte mare, fabricată prin eforturile și cu tehnologia noastră”, a spus el, citat de KCNA.

Cele cinci teste nucleare anterioare ale Coreei de Nord: octombrie 2006 – mai puțin de o kilotonă (1 kilotonă=1000 de tone de TNT), mai 2009 – 2 kilotone, februarie 2013 – 6-7 kilotone, ianuarie 2016 – 4-6 kilotone, septembrie 2016 – 10 kilotone.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.