La mulți ani! Maestrul Ion Druţă îşi sărbătoreşte ziua de naştere

Scriitorul Ion Druță împlinește astăzi vârsta de 89 de ani. Născut la 3 septembrie 1928, în satul Horodişte, dramaturgul a devenit cunoscut prin intermediul operelor sale în care descrie cu mult har sensibilitatea poporului. Cărțile lui Ion Druță au transmis dorul de casă, dorul de limbă și de pământurile Moldovei.

Preşedintele Igor Dodon a anunţat l-a contactat pe Maestrul Ion Druţă, pentru a-i adresa cordiale felicitări cu ocazia zilei de naștere.

“Oamenii cărților druțiene suntem noi, cei care onorăm „casa mare”, care cântăm „doina”, care mergem la „biserica albă” și ne rugăm de înțelepciune pentru a ne duce cu demnitate „povara bunătății noastre”.

Este și rămâne al nostru indiferent de locul unde se află, deoarece ne leagă grija pentru soarta poporului din care a răsărit”, se arată în mesajul preşedintelui.

Primele povestiri ale prozatorului sunt publicate la începutul anilor ’50. Operele sale, “Frunze de dor”, “Balade din câmpie”, “Ultima lună de toamnă”, “Povara bunătăţii noastre”, “Clopotniţa“, “Horodişte”, “Întoarcerea ţărânii în pământ”, “Biserica albă“, “Toiagul păstoriei” fac parte din fondul de aur al literaturii naţionale contemporane.

Din 1987 Ion Druță este președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Moldova, post în care a fost ales unanim la Adunarea Generală a scriitorilor. Este decorat cu mai multe ordine și medalii, deține titlul de Scriitor al Poporului.

În 1967, pentru piesa Casa Mare, nuvela “Ultima lună de toamnă” și romanul “Balade din cîmpie”, Ion Druță a primit Premiul de Stat al R.S.S. Moldovenești. A fost ales membru de onoare al Academiei Române, membru titular al Academiei de Științe a Republicii.

La 26 august 2008, a obţinut Premiul de Stat „pentru contribuţia de excepţie la dezvoltarea culturii şi literaturii naţionale şi universale”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.