10:19:18 24.04.2024
Stiri

Coreea de Nord, ZGUDUITĂ de cutremure. Bomba cu hidrogen a avut „o PUTERE DISTRUCTIVĂ IMENSĂ”

Știri 03.09.2017 13:30 Vizualizări2745 Autor: Ziarul National


Coreea de Nord, ZGUDUITĂ de cutremure. Bomba cu hidrogen a avut „o PUTERE DISTRUCTIVĂ IMENSĂ”

Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter s-a înregistrat duminică în Coreea de Nord, la câteva ore după ce regimul Kim Jong-un a testat o nouă bombă care ar putea fi instalată pe racheta balistică intercontinentală a Phenianului. Informaţia a fost confirmată de oficialii japonezi: „Cel de-al şaselea test nuclear al Coreei de Nord a avut o putere de până la 100 de kilotone, de aproximativ cinci ori mai mare decât bomba nucleară lansată în 1945 la Nagasaki”. Ulterior, şi Phenianul a anunţat, la televiziunea de stat, că a desfăşurat „cu succes” un nou test balistic. Coreea de Sud a cerut întrunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate.

Martori din oraşul chinez Yanji, aflat la graniţa cu statul nord-coreean, susţin că au simţit o zguduitură care a durat aproximativ 10 secunde, urmată de o undă de şoc.

La scurt timp, institutul care se ocupă de analiza cutremurelor în China a arătat că a fost detectat un alt seism de 6,3 grade, care a avut loc tot în urma unei „presupuse explozii” de pe teritoriul nord-coreean, la 0 kilometri adâncime şi la doar 8 minute după primul. Coordonatele celor două sunt aproape identice, arată cifrele furnizate de institut.

Oficialii sud coreeni au precizat că seismul de 5,6 grade a fost unul provocat artificial şi analizează dacă, într-adevăr, s-a produs din cauza testelor nucleare ale Phenianului. Acesta s-a produs la doar câteva ore după ce Coreea de Nord a arătat că liderul ţării a inspectat o bombă cu hidrogen care ar putea fi montată pe noua rachetă balistică intercontinentală. Agenţia Yonhap citează surse militare care au declarat că, într-adevăr, Phenianul a desfăşurat cel de-al şaselea test nuclear.

Epicentrul cutremurului a fost localizat la doar 10 kilometri adâncime, seisme similare înregistrându-se în trecut ca urmare a testelor nucleare desfăşurate în subteran de Phenian.

„O posibilă explozie a avut loc în apropierea zonelor în care Coreea de Nord a efectuat în trecut teste nucleare. Institutul Geologic nu poate spune în acest moment cu exactitate care este natura acestei explozii, dacă este de origine nucleară sau de alt tip”, a transmis Institutul Geologic al SUA.

Japonia: Un nou test nuclear al Coreei de Nord ar fi „absolut inacceptabil”

Guvernul japonez a transmis că dacă testul nuclear se va confirma va declanşa o puternică acţiune de protest. „Dacă într-adevăr Coreea de Nord a mers mai departe cu un nou test nuclear, acest lucru este complet inacceptabil şi trebuie să ne opunem”, a spus Abe reporterilor.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md