Peste 60 de mii de locuitori evacuați din cauza unei bombe din al Doilea Război Mondial

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile din orașul german Frankfurt au demarat duminică evacuarea a peste 60.000 de locuitori pentru a permite dezamorsarea unei imense bombe britanice din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, în cadrul celei mai ample operațiuni de acest gen care are loc în Germania din 1945, informează AFP.

„Nu este un sentiment prea plăcut să ieși din acasă așa, însă nu avem de ales, dar nu știm foarte bine ce vom face astăzi”, a declarat pentru AFP Jürgen Winterscheidt, un rezident de 52 de ani, care părăsea zona alături de mama sa, Karin Winterscheidt, în vârstă de 74 de ani. „Putem merge la un muzeu, intrarea este liberă pentru persoanele evacuate”, a sugerat aceasta din urmă.

Bomba de 1,8 tone, aparținând Royal Air Force, a fost poreclită „Blockbuster”, din cauza încărcăturii sale explozive, care cântărește singură 1,4 tone și ar fi suficientă să radă de pe fața pământului mai multe clădiri.

Bomba a fost descoperită la începutul săptămânii pe un șantier aflat în perimetrul universității din Frankfurt, la o aruncătură de băț de districtul bancar și de centrul orașului.

Pentru a permite dezamorsarea bombei în condiții de siguranță, locuitorii aflați pe o rază de 1,5 kilometri — circa 60 000 de persoane, aproximativ 10% din populația totală a metropolei — au primit ordinul de a-și părăsi locuințele.

Efective ale poliției au fost desfășurate în zonă începând de sâmbătă, pentru a evita furturile din locuințele și magazinele deja abandonate.

Duminică, poliția a mobilizat câteva sute de agenți pentru a garanta că până la ora prânzului zona este pustie. Operațiunea de dezamorsare propriu-zisă urmează să aibă loc în cursul după-amiezii și este prevăzută să dureze patru ore.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...