Oficial al Comisiei Europene cere deschiderea unor tabere de refugiaţi în Libia care să evalueze persoanele ce se pot stabili în UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, consideră esențială deschiderea de tabere de refugiați în Libia pentru gestionarea imigranților care ajung în Europa via Marea Mediterană și crearea unor culoare sigure pe mare către Europa pentru „imigrația economică legală”, transmite sâmbătă EFE.

„Din punctul de vedere al Comisiei Europene, aș prefera metoda folosită de Agenția Națiunilor Unite pentru refugiați: deschiderea de tabere de refugiați (în Libia) și evaluarea chiar la fața locului (în Libia) a persoanelor care se pot stabili în Uniunea Europeană”, a declarat Timmermans într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul italian Corriere della Serra și preluat de EFE.

Timmermans, aflat în Italia pentru a participa la Forul economic Ambrosetti care se desfășoară până duminică în Cernobbio (nordul Italiei), consideră că aceasta este modalitatea în care țările europene pot gestiona afluxurile de imigranți și de „a-i primi pe refugiați într-o manieră ordonată”.

„Problema este că foarte multe din persoanele care ajung în Italia nu au nicio altă șansă de a obține statutul de refugiat deoarece vorbim despre imigranți economici”, susține înalta oficialitate europeană.

Odată ce aceste tabere de refugiați vor fi organizate în Libia, Timmermans consideră că „apoi se pot deschide canale sigure pentru a permite sosirea în Europa a imigrației economice legale” care, susține el, face parte din „țesutul social al structurilor economice” ale țărilor europene.

În interviu, Timmermans s-a declarat totodată în favoarea unui cod de conduită pentru organizațiile neguvernamentale care acționează în Marea Mediterană, cod aprobat recent de Italia, susținut de UE și care are ca obiectiv controlarea imigrației în Marea Mediterană și combaterea traficului de persoane.

Timmermans consideră deopotrivă că „întoarcerea voluntară a imigranților în țările lor de origine” este una dintre soluțiile care ar putea rezolva situația imigrației.

Sâmbătă, prim-vicepreședintele executivului european a deschis cea de-a doua zi a Forului Ambrosetti cu un discurs despre Europa în care a făcut apel la țările europene să înfrunte împreună provocarea reprezentată de imigrație. „Până când teama legitimă a cetățenilor noștri nu va primi un răspuns, va rămâne mereu loc pentru politica paranoiei, intoleranței, xenofobiei, naționalismului și excluderii ca falsă soluție. Nu putem ceda și nici nu putem subestima riscul acestei provocări”, a declarat Timmermans în discursul său, citat de presa locală.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...