Economia Greciei, impulsionată de sezonul turistic record în acest an

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Relansarea economică a Greciei a continuat şi în al doilea trimestru al acestui an, arată datele publicate de oficiul naţional de statistică Elstat. Conform acestor cifre, în perioada aprilie-iunie 2017, Produsul Intern Brut al Greciei a crescut cu 0,5% comparativ cu trimestrul precedent şi cu 0,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Creşterea din trimestrul al doilea vine după ce în primele trei luni ale anului economia Greciei a crescut cu 0,4% în ritm anual.

Relansarea economiei greceşti s-a datorat unui sezon turistic record. În prima jumătate a acestui an, turismul a generat 14,5 miliarde de euro, cu aproape un miliard de euro mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Grecia s-a chinuit să îşi revină după criza fianciară în care a intrat în 2010 şi în prezent a ajuns la al treilea program de asistenţă internaţională. În ultimul deceniu, Produsul Intern Brut al Greciei s-a contractat cu aproximativ 25%, iar rata şomajului a ajuns la 21,7%, cel mai ridicat nivel din zona euro şi Uniunea Europeană.

Revenirea economică va fi crucială pentru reducerea ratei şomajului şi atingerea unui surplus bugetar prima de 1,75% din PIB, o solicitare a creditorilor internaţionali ai Greciei. Guvernul de la Atena mizează în acest an pe o creştere de 1,8%, în timp ce Comisia Europeană şi-a redus estimările de creştere de la 2,7% până la 2,1%, scrie agerpres.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...