Deputat despre falsificarea mărturiilor lui Platon: „Așa arătă în realitate ședințele de judecată în statul capturat de un proxenet”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deputatul PLDM Maria Ciobaniu susține că dezvăluirile cum că Veaceslav Platon a declarat că beneficiarul miliardului furat este Vladimir Plahotniuc, iar în procesul verbal al ședinței e scris Vladimir Filat par ar fi un episod dintr-un film de groază, dar așa și arătă în realitate ședințele de judecată în „statul capturat de un proxenet”.

Comentând informațiile cum că procesul verbal în dosarul Platon a fost falsificat, Ciobanu a declarat că toate aceste fărădelegi se întâmplă cu adevărat, în statul capturat de un proxenet.

„Pare a fi un episod dintr-un film de groază. De fapt așa și arătă în realitate ședințele de judecată în statul capturat de un proxenet. De aceea și sunt ședințe închise, de aceea procurorii bețișoare și judecătorii de buzunar s-au înțolit, trăiesc în palate și nu pot să-și justifice averile adunate peste noapte. Încotro, Republica Moldova?”, se întreabă deputata.

Descoperirea a fost făcută de apărători la Curtea de Apel Chișinău, acolo unde a ajuns dosarul în care Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Despre beneficiarul banilor furați din sistemul bancar, Platon a vorbit la ședința din 22 decembrie 2016. Declarațiile lui Platon nu se regăsesc, însă, în procesul verbal al ședinței. Mai mult, în loc de numele lui Vladimir Plahotniuc, apare numele fostului premier Vladimir Filat.

Citeşte şi: A spus „Plahotniuc”, dar s-a scris „Filat”! Avocaţii lui Platon acuză instanţa de falsificarea procesului verbal al unei şedinţe

Portalul NewsMaker.md a intrat în posesia procesului verbal, dar şi a înregistrării şedinţei în cauză, iar în urma comparaţiei dintre acestea a observat că circa 30 de minute din discursul lui Platon în instanţă, în genere nu au ajuns în protocolul de doar două pagini. Spre exemplu, în procesul verbal nu a ajuns afirmaţia învinuitului, potrivit căreia, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, l-a „vândut” lui Plahotniuc ca pe „un rob la piaţă”

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Platon a spus şi versiunea sa privind scoaterea banilor din Banca de Economii, afirmând că beneficiarul „jafului secolului” a fost Plahotniuc, subliniind că are şi probele necesare în acest sens. Aceasta însă, la fel nu a fost inclus în procesul verbal. În schimb, acolo a apărut afirmaţia: „Domnul Filat a fost beneficiarul final al tuturor banilor”. Asta deşi, potrivit probelor audio, afirmaţia suna în modul următor: „Toţi aceşti bănişori au mers la domnul Plahotniuc prin compania acestuia OTIV Prime, unde el este proprietarul sută la sută şi el nu ascunde asta. El a primit 80 de milioane de dolari, el este beneficiarul acestor bani, eu am declarat toate acestea şi am rugat să fie audiaţi Serghei Iaralov, Natalia Politova, Andrian Candu, dar Procuratura a reuzat”.

Grefierul nu a inclus în procesul verbal nici alte declaraţii ale lui Platon. Una dintre acestea este că unica probă a procurorilor împotriva sa sunt depoziţiile a doi martori – Ilan Şor şi Stela Pahomi, care au fost eliberaţi la cinci zile după darea declaraţiilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...