Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (Infografic) Trei ani de la…

(Infografic) Trei ani de la implementarea Acordului de Asociere cu UE. Ce am câștigat?

Astăzi se împlinesc trei ani de la implementarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană.

„Semnarea Acordului de Asociere şi lansarea implementării acestuia reprezintă una dintre cele mai importante etape în dezvoltarea ţării noastre din ultima perioadă. Este un pas care a asigurat ancorarea fermă a Republicii Moldova în procesul de modernizare, având o agendă clară de reforme bazate pe modelul european de bunăstare şi prosperitate.

După 3 ani, văzând rezultatele şi beneficiile pe care le aduce implementarea acestui Acord pentru ţară şi, în special pentru cetăţeni, suntem şi mai determinaţi să continuăm pe aceeași cale, făcând faţă provocărilor şi impedimentelor care inevitabil apar pe parcurs.

Valoarea Acordului rezidă în puterea sa de transformare, dar şi în perspectivele pe care le deschide în faţa noastră în cazul realizării sale cu bună credinţă și anume, perspectiva de a ne integra în Uniunea Europeană”, susține Andrei Galbur, viceprim-ministrul, ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Tot atunci, a fost semnat și Acordul de constituire a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), între Uniunea Europeană și R. Moldova. „Acordul DCFTA susține dezvoltarea continuă a economiei R. Moldova și contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Datorită Acordului DCFTA, mediul de afaceri din R. Moldova cunoaște o îmbunătățire a standardelor de calitate, în special a produselor de larg consum care pot fi exportate în orice colț al lumii. Exporturile de produse moldovenești pe piața Europeană au crescut semnificativ grație Acordului DCFTA și astfel acesta a salvat mai multe afaceri din R. Moldova în perioada embargoului impus de Federația Rusă și a altor dificultăți economice”, menționează autoritățile de la Chișinău.

Amintim că la 27 iunie 2014 a fost semnat Acordul de Asociere UE – R. Moldova. Acest Acord a instituit un mecanism inedit, complicat și îndelungat de reforme transformatoare în toate sectoarele statului. „În urma acestor reforme, R. Moldova urmează să avanseze în procesul de asociere politică și integrare economică în UE. Pe lângă asistența europeană condiționată, procesul de reforme necesită o guvernare competentă, integritate instituțională și coerență politică din partea partidelor de la guvernare. Dar multe dintre aceste ingrediente au fost parțiale, sau chiar au lipsit în totalitate în ultimii trei ani.

Dezvăluirea fraudelor bancare după scrutinul parlamentar din noiembrie 2014 a devenit un catalizator puternic în demascarea deficiențelor guvernărilor considerate pro-europene. Toți cei care au cooperat cu guvernările așa-zis pro-europene au fost asociați automat cu eșecurile acestora, UE devenind principala victimă. Aceasta a încurajat euroscepticismul în societate, fortificând pozițiile forțelor pro-ruse. Astfel, declinul imaginii UE a devenit iminent, stabilizându-se la 40-45% în anii 2016-2017. Dar aceasta nu a anulat importanța implementării Acordului de Asociere, față de care atât Chișinăul cât și Bruxelles-ul și-au asumat angajamente cu efecte juridice clare.

Eclipsați de frauda bancară și de spirala corupției politice, primii trei ani de implementare a Acordului de Asociere s-au remarcat, totuși, prin cel puțin trei schimbări pozitive.

În primul rând, instituțiile europene și-au modificat atitudinea față de clasa politică de la Chișinău, care s-a maturizat. În consecință, UE a fortificat principiul de condiționalitate, iar revizuirea Politicii Europene de Vecinătate în 2015 a fost un imbold adițional. Astfel, UE a formulat o „foaie de parcurs” privind reformele prioritare în februarie 2016, care a constrâns guvernarea să impulsioneze reformele tărăgănate sau trecute cu vederea. A urmat reintrarea în joc a FMI-ului, fără de care calmarea sectorului bancar și a economiei ar fi, pur și simplu, imposibilă.

A doua mișcare pozitivă a fost sporirea exporturilor spre UE care, în 2016, a depășit 60% din totalul exporturilor. La aceasta a contribuit liberalizarea comerțului cu UE, ca parte componentă a Acordului de Asociere, și interacțiunea mai puternică a exportatorilor din Moldova cu piața europeană. Măsurile comerciale restrictive, aplicate de Rusia, a motivat suplimentar reorientarea spre piețele occidentale.

Cea de-a treia îmbunătățire o reprezintă intensificarea dialogului regiunilor tradițional pro-ruse (Autonomia găgăuză, raionul Taraclia) din interiorul Moldovei cu UE. Prin intermediul proiectelor dedicate susținerii agriculturii și dezvoltării rurale, UE a decis să aloce circa 6,5 mln. de euro pentru proiecte antreprenoriale, care menite să consolideze încrederea între aceste regiuni și Chișinău. A avansat și angajarea graduală, cu medierea UE, a regiunii transnistrene în procesele de armonizare la practicile europene în domeniul ZLSAC”, menționează Denis Cenușă, de la Centrul Analitic Independent „Expert Grup”.