15:00:32 23.04.2024
Stiri

Trei ani de la implementarea Acordului de asociere cu UE: „Realizarea Acordului deschide R. Moldova perspectiva de a se integra în Uniunea Europeană”

Politică 01.09.2017 15:21 Vizualizări2767 Autor: Ziarul National
Trei ani de la implementarea Acordului de asociere cu UE: „Realizarea Acordului deschide R. Moldova perspectiva de a se integra în Uniunea Europeană”


Acum trei ani, R. Moldova începea implementarea Acordului de asociere cu UE semnat în vara anului 2014 și, în pofida criticilor de la Bruxelles cu referire la reforma justiției, independența mass-media și combaterea corupției, autoritățile de la Chișinău consideră că prevederile acestui Acord au produs „rezultate benefice” pentru R. Moldova.

„Semnarea Acordului de Asociere şi lansarea implementării acestuia reprezintă una dintre cele mai importante etape în dezvoltarea ţării noastre din ultima perioadă. Este un pas care a asigurat ancorarea fermă a Republicii Moldova în procesul de modernizare, având o agendă clară de reforme bazate pe modelul european de bunăstare şi prosperitate. După trei ani, văzând rezultatele şi beneficiile pe care le aduce implementarea acestui Acord pentru ţară şi, în special pentru cetăţeni, suntem şi mai determinaţi să continuăm pe aceeași cale, făcând faţă provocărilor şi impedimentelor care inevitabil apar pe parcurs”, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur.

Potrivit ministrului, realizarea prevederilor Acordului de asociere cu UE deschide R. Moldova perspectiva de integrare europeană.

„Valoarea Acordului rezidă în puterea sa de transformare, dar şi în perspectivele pe care le deschide în faţa noastră în cazul realizării sale cu bună credinţă și anume, perspectiva de a ne integra în Uniunea Europeană”, susține Andrei Galbur.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene anunță că dă stratul, împreună cu centrele PRO-Europa, campaniei de informare privind etapele procesului de integrare europeană al ţării.

Astfel, pe parcursul lunii septembrie urmează a fi organizate o serie de evenimente cu implicarea societăţii civile, mediului academic şi mass-media.Un prim eveniment este şi lecţia publică ce urmează a fi susţinută de viceministrul Daniela Morari, în cadrul Facultăţii Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice a Universităţii de Stat din Moldova pe 4 septembrie curent.

Menționăm că, la ultima sa conferință de presă din 22 august curent în calitate de șef al Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola a declarat că în 2013, atunci când a fost numit în funcție, se spunea că R. Moldova este „povestea de succes a UE”, dar nici acum lucrurile nu-s chiar atât de rele.

„Dacă privim dintr-un alt unghi, atunci vedem că este regim liberalizat de vize pentru cetățenii R. Moldova, este Acordul de asociere, a crescut comerțul cu UE… Desigur că rezultatele puteau fi mult mai bune. Regret foarte mult furtul din sistemul bancar”, a precizat Tapiola.

Tot atunci, șeful Delegației UE a spus că R. Moldova a ratat 60% din cele 700 de milioane de euro anunțate de UE pentru reformele din R. Moldova, din cauza inacțiunilor autorităților de la Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md