Serghei Lavrov: Conflictul transnistrean ar fi fost soluţionat, iar cel din Ucraina nici n-ar fi existat, dar NATO nu acceptă propunerile Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Conflictul transnistrean şi cel din Nagorno-Karabah ar fi fost soluţionate deja de mult timp, iar cel din Ucraina nici nu ar fi existat, „dacă securitatea indivizibilă și egală ar fi luat într-adevăr o formă obligatorie din punct de vedere juridic”. Despre aceasta a declarat azi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susţinând că Rusia a cerut acest lucru, însă partenerii occidentali au respins propunerile.

Potrivit ministrului rus, Rusia este o „țară responsabilă”, atașată ferm declarațiilor adoptate în ultimii 20 de ani în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și a Consiliului Rusia-NATO.

„Aceste declarații conțin dorința părților de a forma un spațiu de securitate egală în țările din zona euroatlantică și Eurasia, precum și asigurarea că niciuna dintre părți nu-și va consolida securitatea în detrimentul celeilalte”, a afirmat Serghei Lavrov, exprimându-și regretul că toate aceste declarații au rămas doar pe hârtie. „Toate încercările noastre de a le face obligatorii din punct de vedere juridic au fost respinse de partenerii noștri occidentali”, a declarat el.

Potrivit lui Lavrov, Rusia este preocupată în legătură cu eforturile Organizației Tratatului Atlanticului de Nord privind schimbarea situației militare și politice în zona euroatlantică, a declarat vineri ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti. „O îngrijorare deosebită suscită eforturile perseverente ale NATO privind schimbarea situației militare și politice în zona euroatlantică, inclusiv consolidarea prezenței militare și a infrastructurii sale în regiunile învecinate cu Rusia și, bineînțeles, crearea unui segment european al apărării antirachetă globale a SUA”, a declarat Lavrov, într-un discurs susținut în fața studenților și profesorilor prestigiosului Institut de Relații Internaționale din Moscova (MGIMO), cu ocazia începerii anului de învățământ.

„Cei care inițiază astfel de acțiuni neconstructive înțeleg deja că indiferent de evoluția evenimentelor legate de NATO, Rusia este capabilă să-și apere suveranitatea și securitatea”, a declarat Lavrov, citat de agenția de presă TASS.

Amintim că Rusia și-a luat angajamentul, la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul, că își va retrage trupele și armamentul din Transnistria, dar nu și-a îndeplinit promisiunea decât în mică măsură, în ciuda apelurilor repetate pe care Chișinăul și organizațiile internaționale le-au făcut de atunci.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...